Overslaan en naar de inhoud gaan

Google voert stille OS-vervanging door voor IoT

Google rolt zijn nieuwe besturingssysteem Fuchsia nu breed uit als stille upgrade voor vroege versies van zijn IoT-apparatuur. De eerste generatie Nest Hub (die oorspronkelijk Google Home Hub heette) krijgt met een firmware-update nu een heel nieuw OS, wat niet op het veelgebruikte Linux is gebaseerd.
Nest Hub 1st gen
© Google
Google

De oudere Nest-apparaten konden in mei dit jaar al Fuchsia krijgen in een previewprogramma. Gebruikers moesten zich daar voor aanmelden. De nu ingezette uitrol van het nieuwe besturingssysteem gebeurt echter als een algemene en niet groots aangekondigde update.

Ongemerkt

Na jaren van ontwikkelwerk heeft Google zijn derde grote besturingssysteem eind mei officieel uitgebracht. Dat is toen zonder bombarie of groots lanceringsevenement gedaan. De hele ontwikkeling is ook relatief stil verlopen, net zoals nu de algemene uitrol naar apparaten van consumenten. De Fuchsia-developers van Google hebben hierbij ook hun best gedaan om het nieuwe OS op Nest Hubs zoveel mogelijk op de interface van het oude OS te laten lijken.

Het op Linux gebaseerde Cast OS wordt daarmee haast onzichtbaar vervangen. Eindgebruikers kunnen slechts in de instellingen, bij de optie 'Over dit apparaat', zien dat hun IoT-apparaat een nieuw besturingssysteem draait. Daar wordt echter de naam Fuchsia niet eens genoemd, weet The Verge te melden.

Over enkele dagen overal

In een supportmededeling spreekt Google zelfs van een firmwareversie die in lijn loopt met voorgaande releases. De upgrade naar Fuchsia is simpelweg versie 1.52.260996 genoemd. Tegenover 9to5Google bevestigt Google dat daarmee inderdaad het volledig nieuwe OS wordt geïnstalleerd. Volgens plan moet over enkele dagen elke Nest Hub van de eerste generatie (uit 2018) wereldwijd Fuchsia draaien.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in