Google verzet zich tegen privacyclaim op IP-adres

25 februari 2008

Google is een offensief gestart tegen een plan van de Europese Commissie alle IP-adressen als persoonlijke data te bestempelen.

Het bedrijf stelt in een publieke posting  dat het classificeren van alle IP-adressen als persoonlijke gegevens onzin is. De meeste computers zijn immers via een lokaal net of een dynamisch IP-adres aan het internet verbonden. Internet Service Providers geven hun klanten vaak elke keer dat zij zich aanmelden een nieuw IP-adres om zo de hen ter beschikking gestelde adresruimte zo efficënt mogelijk in te zetten. Alle computers die via een lokaal netwerk op internet zijn aangesloten, maken doorgaans gebruik van slechts een of enkele vaste publieke IP-adressen.

Alma Whitten, software engineer bij Google, vraagt zich in deze bedrijfsblog dan ook af of aan de hand van een IP-adres is te herleiden wie achter de computer zit. Dat is alleen mogelijk bij internetserviceproviders die een vast IP-adres koppelen aan een klant en diens gegevens in bezit hebben. Maar dan nog, kan het adres door verschillende mensen worden gebruikt. 
Daarom, betoogt Whitten, kunnen al die IP-adressen die elke website op de planeet bij een bezoek vastlegt zonder extra informatie, onmogelijk als persoonlijke gegevens worden gezien. (Thijs Doorenbosch)

Zie ook:
Privacywet maakt IP-adressen niet minder interessant - AG week 5, 2008
EU: IP-adressen zijn persoonsgegevens - 23 januari 2008
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!