Overslaan en naar de inhoud gaan

Google verzamelt medische gegevens van miljoenen Amerikanen

Google zou op grote schaal medische gegevens verzamelen in de VS, zonder dat patiënten en artsen hiervan op de hoogte zijn. Het bedrijf doet dit onder de codenaam Project Nightingale, en gebruikt de data om nieuwe software te ontwerpen. Google heeft het project inmiddels in een blogbericht bevestigd.
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De data komt van tientallen miljoenen patiënten uit 21 staten, melden ingewijden tegenover The Wall Street Journal. Google vergaart de data via artsen en verpleegkundigen, die patiëntgegevens in computers opslaan. Die gegevens komen vervolgens in het Project Nightingale-systeem van Google terecht. Maar volgens een ingewijde zijn patiënten en artsen hier niet van op de hoogte gebracht. 

Google heeft tegenover onder meer The Verge bevestigd dat het project loopt. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat het als doel heeft om diensten te leveren aan de aanbieder van gezondheidszorg. De reden dat er niets over het project aangekondigd was, was omdat het nog in een vroeg stadium zit. 

Labresultaten en diagnoses

De gedeelde data omvat onder meer labresultaten, diagnoses van artsen en gegevens van ziekenhuisbezoeken. Ook worden namen, geboortedata, adressen en familieleden van patiënten met Google gedeeld. Zeker 150 Google-werknemers hebben toegang tot veel van de data, aldus een ingewijde van The Wall Street Journal. 

De gegevens komen specifiek van Ascension, een katholieke keten van 2.600 ziekenhuizen, huisartspraktijken en andere faciliteiten. De datadeling kwam volgens interne documenten deze zomer in een stroomversnelling.

Wat wil Google met de data?

Google zou de data gebruiken om onder meer nieuwe software te ontwikkelen, die aangestuurd wordt door kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. De software gebruikt de patiëntgegevens om wijzigingen in de behandeling van de patiënt voor te stellen. Het project wordt ontwikkeld onder de cloud-afdeling van Google. 

"We willen tools leveren die Ascension kan gebruiken om verbeteringen in de klinische kwaliteit en veiligheid van patiënten te ondersteunen", aldus Google in een blogbericht. Daarnaast wil Google de infrastructuur van Ascension naar de cloud brengen en biedt het G Suite-tools aan voor de werknemers van de keten.

Het zijn echter niet alleen Google-werknemers die de data kunnen bekijken, maar verschillende medewerkers in heel Alphabet, het moederbedrijf van de internetgigant. Ook werknemers van Google Brain, een wetenschappelijke afdeling van het bedrijf, zouden de data in kunnen zien. 

Project nog in vroeg stadium

Een aantal werknemers van Ascension lijkt wel op de hoogte te zijn van het project en heeft vragen gesteld over de manier waarop data verzameld en gedeeld wordt, stellen de ingewijden.

Volgens privacy-experts lijkt het er echter op dat de activiteiten van Google legaal zijn. Een Amerikaanse wet laat het namelijk toe dat ziekenhuizen data delen met zakelijke partneres, zonder dat patiënten dit weten. Voorwaarde is wel dat de informatie alleen gebruikt wordt om "de entiteit te helpen zijn gezondheidsfuncties uit te voeren". 

Google stelt in een blogbericht dat dit inderdaad het geval is. Daarbij benadrukt het bedrijf dat de data niet voor andere doeleinden gebruikt kan worden dan "de diensten die we volgens de overeenkomst leveren". "Patiëntdata kan en wordt niet gecombineerd met Google-klantgegevens."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in