Innovatie & Strategie

Netwerken
De Equiano-kabel

Google trekt onderzeese internetkabel rond West-Afrika

Nieuwe private internetkabel moet infrastructuur voor cloud-computing flink verbeteren.

De Equiano-internetkabel © Google
2 juli 2019

Nieuwe private internetkabel moet infrastructuur voor cloud-computing flink verbeteren.

Google gaat met een nieuwe internetkabel de internetcapaciteit verbeteren in het Afrikaanse continent. Dat heeft het bedrijf eind vorige week aangekondigd in een blogpost. Het is al de derde private internationale internetkabel die het bedrijf aanlegt. De nieuwe kabel moet de eigen infrastructuur voor cloud-computing een flinke upgrade gaan geven. 

Met de nieuwe en private internetkabel rond West-Afrika, die Portugal en Zuid-Afrika met elkaar verbindt, wil Google de internetcapaciteit flink verbeteren en zo de eigen infrastructuur voor cloud-computing naar een hoger niveau brengen. Door tussenliggende “branching units” kan er op ieder moment gekozen worden voor het maken van vertakkingen om zodoende de connectiviteit in meer Afrikaanse landen te verhogen.

Capaciteit

Met de "state-of-the-art-internetkabel" kan Google naar eigen zeggen de netwerkcapaciteit in de Afrikaanse regio verhogen met de factor twintig. De nieuwe kabel heeft de naam ‘Equiano’ meegekregen, refererend aan de Nigeriaanse schrijver Olaudah Equiano, die zich altijd heeft ingezet voor de afschaffing van de slavernij, nadat hij zelf als kindslaaf is onderdrukt. De aanleg van de kabel moet in 2021 worden afgerond.

De kabel is niet de eerste internetkabel rondom West-Afrika. Zo ligt er in dezelfde wateren ook de ACE-kabel (African Coast to Europe), die begin 2018 nog beschadigd raakte en zorgde voor internetstoringen in meerdere landen op het continent. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.