Overslaan en naar de inhoud gaan

Google: Street View engineers onbewust van datavangst

Google publiceerde de verklaringen van de negen anonieme engineers afgelopen dinsdag. De verklaringen werden in augustus vorig jaar ondertekend, tijdens een onderzoek van de Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission). Acht van de negen engineers zeggen in hun verklaring dat ze pas in mei 2010 bewust werden van de enorme hoeveelheid data die door de StreetView-auto’s werd binnen gehaald. Dat was op het moment dat Google het voor de eerste keer openlijk toegaf.
Google camera car
© CCO Creative Commons
CCO Creative Commons

Wifi-apparatuur in Street View auto's

In de auto’s die door Google voor het StreetView project werden gebruikt, was wifi-apparatuur aanwezig om gegevens te onderscheppen waarvan gebruik kon worden gemaakt voor locatiegebonden diensten.

Eén van de verklaringen van een Google-engineer (deels door Google onleesbaar gemaakt) staat: “Ik begreep dat het doel van de wifi-apparatuur was wifi-netwerken te vinden als de auto’s er langs reden, voor gebruik in locatiegebonden diensten. Het StreetView-team was niet verantwoordelijk voor de functionaliteit van de wifi-apparatuur. Ik was er niet van bewust dat de wifi-apparatuur aan boord van de StreetView auto’s geprogrammeerd was om ‘payload data’ te verzamelen, of ‘payload data’ binnen kon halen van open wifi-netwerken.”

'Google wist er wel van'

Volgens de FCC heeft Google met het StreetView-project de Amerikaanse privacywetging niet geschonden, maar wisten mensen binnen Google wel van de aanwezigheid van technologie om data te verzamelen. Google heeft altijd volgehouden dat de data per ongeluk is geoogst en dat het nooit de bedoeling is geweest deze te gebruiken.

In alle landen waar de werkwijze van Google inzake StreetView in onderzocht, werd het bedrijf vrijgesproken van het schenden van privacywetten. In het Verenigd Koninkrijk loopt nog een onderzoek naar de kwestie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in