Google stopt zijn Chrome in IE

2 oktober 2009

Webontwikkelaars die van de faciliteiten van Chrome Frame gebruik willen maken, hoeven alleen een HTML-tag aan hun site toe te voegen om de plug-in te starten.

Snelle verwerking van JavaScripts is van belang voor het aanbieden van interactieve applicaties in een browservenster; Microsoft maakt daar tot nog toe weinig werk van – met als reden dat dat maar een van de factoren is die de webbeleving bepaalt – en ligt dan ook inmiddels een straatlengte achter op de concurrentie.

Ondersteuning van standaarden maakt vooral het leven van webontwikkelaars makkelijker. Als browserontwikkelaars standaarden in verschillend tempo of op verschillende wijze implementeren, moeten webbouwers altijd rekening houden met de verschillen. En Microsoft heeft er altijd een handje van gehad een eigen koers te varen op dit gebied.

De plug-in viel zoals te verwachten bij Microsoft niet in goede aarde. Een afrader, was de korte maar krachtige reactie. IE-gebruikers die Chrome Frame installeren moeten zich realiseren dat ze hun beveiligingsprobleem verdubbelen, aldus directeur Internet Explorer Amy Barzdukas, omdat ze in feite met twee browsers werken en daarmee hackers een tweede aanvalsfront bieden. Kritisch was Barzdukas over het feit dat Chrome Frame bepaalde beveiligingsfuncties van IE buiten werking zet. Zo verstoort de plug-in de goede werking van privacybeschermende faciliteiten van IE8, iets wat Google niet duidelijk maakt. Ook verhindert Chrome Frame dat de browsegeschiedenis wordt gewist, al krijgen gebruikers ten onrechte wel de indruk dat dat gebeurd is.

In zijn repliek wijst Google er fijntjes op dat zijn browser een veiligere opzet heeft dan IE. In Chrome Frame kan code niet buiten de browser treden, stelt Google. Internet Explorer kent in versies 7 en 8 ook zo’n protected mode, maar die werkt alleen als de browser draait op Windows Vista of Windows 7. Met Chrome Frame genieten ook gebruikers van Windows XP deze bescherming – als Chrome Frame door de bezochte website is geactiveerd. Windows XP wordt nog door meer dan driekwart van de eigenaren van Windows-systemen gebruikt. Voor IE6 biedt Chrome Frame bovendien bescherming tegen phishing en malware, functionaliteit waar deze browser van nature niet mee is uitgerust. Bovendien wordt Chrome Frame, anders dan IE, altijd automatisch in de achtergrond geüpdatet, waardoor pc’s die er gebruik van maken altijd de meest recente, best beschermde versie hebben, aldus Google. Het onderzoekt momenteel wel of zijn plug-in de goede werking van IE8 verstoort.

Microsoft heeft uit onverwachte hoek bijval gekregen. Voorzitter Mitchell Baker van de Mozilla Foundation, de ontwikkelaar van Firefox, vindt het inpluggen van een browser in een browser ook geen goed idee. De basis van haar kritiek is dat een websurfer daardoor ineens met twee ‘rendering engines’ werkt: daardoor zal het heel lastig worden om ervoor te zorgen dat je tijdens het surfen steeds over alle relevante informatie beschikt, stelt Baker. Het zal lastig worden om terug te keren naar een site die je met Chrome Frame hebt bezocht wanneer je inmiddels weer de rendering kit van IE gebruikt. Ook het beheer van wachtwoorden, inlognamen en beveiligingsinstellingen wordt onoverzichtelijk, evenals het oormerken van favoriete bestemmingen. Het surfen wordt daardoor alleen maar ondoorzichtiger en verwarrender, stelt Baker.

Daar komt wat haar betreft nog bij dat je mag verwachten dat ook andere partijen hun eigen plug-ins voor andere browsers zullen ontwikkelen, als deze ontwikkeling doorzet. Dan krijg je een browsersoep waarin bijvoorbeeld Apple en Facebook plug-inbrowsers ontwikkelen om de beleving van hun websites te optimaliseren. Gevolg: steeds verdere fragmentatie, en steeds meer verwarring voor de websurfers.
Google heeft nog niet gereageerd op die laatste kritiek.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!