Innovatie & Strategie

Branche
Google

Google stapt in financiële domein met bankrekeningen

Google wil project Cache volgend jaar al lanceren.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Roman Boed
14 november 2019

Google wil project Cache volgend jaar al lanceren.

Google heeft een nieuw domein gevonden waarin het kan proberen om dominant te worden: bankrekeningen en persoonlijke financiële diensten. De internetgigant wil volgend jaar de eerste rekeningen al aan gaan bieden. Daarvoor werkt het samen met financiële organisaties. 

De bedoeling is dat banken en andere financiële partners van het project alle financiële en compliance-zaken gerelateerd aan de bankrekeningen afhandelen, vertelt Google aan The Wall Street Journal. 

De nieuwe bankrekeningen zijn volgens Google-topman Caesar Sengupta ontworpen om "meer mensen te helpen om meer dingen op digitale wijze" uit te voeren. Daarmee lijkt het bedrijf zijn pijlen op Apple te richten, dat financiële diensten levert via Apple Pay en de Apple Card. 

Het project, met de naam Cache, moet volgend jaar al gelanceerd worden. 

Eerste partners al binnen

Google wil zijn financiële partners meer naar voren brengen dan andere techbedrijven - zoals Apple - nu doen. Dat doet het bedrijf door de merken van zijn partners in het product te verwerken. Apple werkt voor zijn creditcard samen met Goldman Sachs, maar het product wordt met name gepresenteerd als een Apple-product. 

De internetgigant heeft al een eerste partner binnengehaald voor zijn project Cache. Het gaat om Citigroup en de Stanford Federal Credit Union. De twee organisaties zeggen een jongere en digitaal vaardigere groep klanten te zoeken, die steeds meer online doen. 

De twee financiële instanties kunnen volgens Google bovendien voordeel halen uit Google's mogelijkheid om met grote hoeveelheden data te werken en deze om te zetten in waardevolle producten. 

Data wordt niet verkocht

Google benadrukt echter dat het geen data gaat verkopen aan adverteerders. Informatie over hoeveel geld iemand heeft en wat diegene koopt, moet dus niet voor gerichte advertenties gebruikt worden. Volgens Google verkoopt het ook nu al geen data van Google Pay - een vergelijkbare dienst als Apple Pay - aan adverteerders. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.