Overslaan en naar de inhoud gaan

Google rekt levensduur eigen cloudservers op

Google heeft de financiële resultaten van zijn clouddiensten een flinke oppepper gegeven door zijn datacenterhardware langer mee te laten gaan. De geplande afschrijving voor servers en netwerkapparatuur is aangepast, wat de techreus een miljardenbesparing oplevert. Servers in Google's cloud moeten nu vier jaar dienst doen, in plaats van drie jaar.
Google datacentrum
© CC BY-SA 4.0 - Creativecommons.org
CC BY-SA 4.0 - Creativecommons.org

Netwerkapparaten zijn qua levensduur ook opgerekt. Sommige systemen voor het netwerk van Google Cloud moeten nu vijf jaar meegaan, in plaats van drie jaar. Deze "verandering in het nuttige leven" van de server- en netwerkhardware wordt kort genoemd in de financiële cijfers die Google's moederbedrijf Alphabet nu bekend heeft gemaakt.

Verlies lijden op cloud

De financiële resultaten betreffen het slotkwartaal van 2021 en dat hele jaar. De aanpassing in de boekhouding voor de langere periode waarin Google zijn cloudhardware afschrijft, is in boekjaar 2021 van kracht geworden. Het heeft de techreus een besparing van 2,6 miljard dollar opgeleverd, merkt de Britse technieuwssite The Register op. De netto-inkomsten voor Google Cloud zijn met 2 miljard toegenomen.

Ondanks deze groei en de slimme besparing op het afschrijven - en vervangen - van hardware draait Google geen winst op zijn cloudactiviteiten. In het vierde kwartaal van 2021 heeft het bedrijf een verlies van 890 miljoen dollar geleden in zijn cloudtak. Over het hele boekjaar is 3,1 miljard dollar verlies gerealiseerd. In 2020 was dat nog 5,6 miljard dollar verlies, wat een stijging was ten opzichte van de 4,6 miljard dollar verlies in 2019 en 4,3 miljard dollar verlies in 2018.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in