Beheer

Netwerken

Google prikt en kietelt mobiele telecom

3 maart 2015
Bij Google borrelen de plannen voor verbetering van het aanbod van mobiele telecom en internet. Sommige plannen helpen de partners, bij andere daagt Google ze uit.

Googles senior VP Sundar Pichai lichtte de vorderingen van het bedrijf ten aanzien van mobiele netwerken toe tijdens een keynote speech op het Mobile World Congress. 

Binnen een aantal maanden verwacht Google een eigen mobiele netwerk te exploiteren in de Verenigde Staten. Het ligt niet in de bedoeling van Google een grote speler te worden op dat gebied, legde Pichai uit. Het gaat er om nieuwe mogelijkheden in de markt te zetten, in de hoop grenzen te verleggen zodat anderen de ideeën overnemen. Denk daarbij aan een naadloze overgang van het mobiele netwerk naar een wifi-net en het automatisch opnieuw verbinden van weggevallen gesprekken.

Geen proefballonnetje meer

Naast deze speldenprikken wil Google netwerkaanbieders ook te hulp schieten bij het verbeteren van hun dekking. Project Loon, gericht op het leveren van verbindingen in afgelegen gebieden, verloopt heel voorspoedig, meldde Pichai. De ballonnen blijven inmiddels al zo'n 6 maanden onafgebroken in de lucht en hun bereik is met een factor 4 vergroot. Google mikte aanvankelijk op wifi-verbindingen maar is inmiddels over op mobiele netwerktechnologie (LTE). Het bedrijf werkt daartoe nauw samen met telecombedrijven als Telstra in Australië, Vodafone in Nieuw Zeeland en Telefonica in Latijns America. Pichai verwacht een commerciële start van Project Loon in 'enkele jaren'.

Drones voor snelle netwerkhulp

In een npg priller stadium verkeert Project Titan, waarin Google met drones de capaciteit van netwerken wil verbeteren. Het bedrijf denkt snel in een behoefte te kunnen voorzien daar waar de aardse infrastructuur tekort schiet. Denk bijvoorbeeld aan een natuurramp. Dan kan een goed functionerend mobiel netwerk van levensbelang zijn, maar is de infrastructuur op de grond vaak beschadigd. De drones kunnen dan tijdelijk een vliegend fijnmazig netwerk creëren. Het voordeel van de drones op de Loon-ballonnen is dat ze beter gestuurd kunnen worden naar hotspots in de communicatiebehoefte. De onbemande vliegtuigjes maken de komende maanden hun eerste testvluchten. Ook hierbij werkt Google samen met verschillende telecomaanbieders over de wereld.


Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.