Beheer

Netwerken

Google patent laat browser zelf incognito-gordijntje optrekken

16 januari 2015
Googel heeft een patent toegewezen gekregen voor een aanpak waarbij de browser automatisch bekijkt of het slimmer is de inhoud in een 'incognito'-venster voor meer privé-browsen te openen.

Google omschrijft een aantal stappen waarmee de technologie bepaalt welk type browservenster de browser opent.

Vrijwel elke browser heeft de mogelijkheid 'incognito' te gaan, maar veel mensen zullen er gemakshalve geen gebruik van maken, of zelfs van het bestaan niet afweten. Bij het gebruik van zo'n venster slaat de browser geen gegevens over het paginabezoek op en worden cookies die eventueel nodig zijn om en website te laten functioneren, gelijk na het sluiten van het venster gewist.

De incognito-optie belooft met zijn naam meer dan de browser kan waarmaken. Zo is het voor de internetaanbieder of voor de beheerder van het netwerk dat voor de communicatie met internet zorgt nog altijd mogelijk na te gaan welke websites worden bekeken.

Evenwichtig gebruik incognito

Toch vindt Google het blijkbaar de moeite waard te investeren in een evenwichtig gebruik van het incognito-venster. Het U.S. Patent No. 8,935,798, met de titel  “Automatically enabling private browsing of a web page, and applications thereof”, beschrijft hoe het systeem na het opvragen van een webpagina in een aantal stappen een analyse uitvoert op een veelheid aan indentificatie-elementen die zijn geassocieerd met de opgevraagde website. Daarmee wordt bepaald in welk venstertype de website opent. De gebruiker hoeft daar niets voor te doen.

Vanuit privacy-oogpunt is het weer minder aantrekkelijk dat Google precies nagaat welke websites een internetgebruiker opvraagt, ook die waar deze zelf al voor een incognito-venster zou hebben gekozen. Aan de andere kant kan Google dat nu ook al doen en ook niet nalaten als op basis daarvan advertenties kunnen worden verkocht.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.