Overslaan en naar de inhoud gaan

Google patent laat browser zelf incognito-gordijntje optrekken

Google omschrijft een aantal stappen waarmee de technologie bepaalt welk type browservenster de browser opent.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vrijwel elke browser heeft de mogelijkheid 'incognito' te gaan, maar veel mensen zullen er gemakshalve geen gebruik van maken, of zelfs van het bestaan niet afweten. Bij het gebruik van zo'n venster slaat de browser geen gegevens over het paginabezoek op en worden cookies die eventueel nodig zijn om en website te laten functioneren, gelijk na het sluiten van het venster gewist.

De incognito-optie belooft met zijn naam meer dan de browser kan waarmaken. Zo is het voor de internetaanbieder of voor de beheerder van het netwerk dat voor de communicatie met internet zorgt nog altijd mogelijk na te gaan welke websites worden bekeken.

Evenwichtig gebruik incognito

Toch vindt Google het blijkbaar de moeite waard te investeren in een evenwichtig gebruik van het incognito-venster. Het U.S. Patent No. 8,935,798, met de titel “Automatically enabling private browsing of a web page, and applications thereof”, beschrijft hoe het systeem na het opvragen van een webpagina in een aantal stappen een analyse uitvoert op een veelheid aan indentificatie-elementen die zijn geassocieerd met de opgevraagde website. Daarmee wordt bepaald in welk venstertype de website opent. De gebruiker hoeft daar niets voor te doen.

Vanuit privacy-oogpunt is het weer minder aantrekkelijk dat Google precies nagaat welke websites een internetgebruiker opvraagt, ook die waar deze zelf al voor een incognito-venster zou hebben gekozen. Aan de andere kant kan Google dat nu ook al doen en ook niet nalaten als op basis daarvan advertenties kunnen worden verkocht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in