Beheer

Software-ontwikkeling
Android

Google pakt update-probleem Android aan

Google werkt aan een mechanisme dat Android-patches en -updates sneller bij de eindgebruiker brengt.

© Google
16 mei 2017

Google werkt aan een mechanisme dat Android-patches en -updates sneller bij de eindgebruiker brengt.

Google lijkt nu echt werk te maken van een van de grootste nadelen van het Android-besturingssysteem: het versiebeheer.

Google brengt met een jaarlijkse routine een nieuwe versie van het Android-besturingssysteem uit. Het probleem is dat die niet of met vele maanden vertraging bij de eindgebruikers op hun toestel komt. Tenzij je een toestel hebt van de Google huismerken Nexus of Pixel.

Dat nieuwe functies niet of pas later beschikbaar komen, is irritant, maar dat de meeste Android-toestellen ook maanden achterlopen wat betreft beveiligingsupdates is ronduit zorgwekkend.

Google belooft nu met Project Treble daar iets aan te doen. Door Android op te delen in modules is het eenvoudiger hardwarespecifieke zaken die zijn ingebracht door toestelproducenten te scheiden van het OS-raamwerk. Google zou daardoor in principe een nieuwe versie van het besturingssysteem 'over the air' kunnen sturen naar alle Android-toestellen zonder dat er apparaat- of telecombedrijfspecifieke code hoeft te worden gewijzigd.

Veel schijven die allemaal update vertragen

Dat is nu het grote obstakel. Nadat Google een nieuwe Android-versie vrijgeeft, gaat deze eerst naar de producenten van processoren en andere toestelchips die zijn verwerkt in de diverse Android-hardware. Wanneer zij hun drivers hebben aangepast en getest, gaat de software naar de toestelbouwers die hun eigen versie van Android bouwen waarin alle toestelcomponenten goed met elkaar samenwerken. Vaak plakken zij er vervolgens hun eigen interface op en voegen er nog speciale functies aan toe.
Dan gaat de software ook nog langs de telecomaanbieders die het toestel voorzien van eigen logo's en apps en het geheel nogmaals testen. Als het toestel eenmaal is uitgebracht, nemen de meeste producenten of telecomaanbieders niet meer de moeite het hele traject nogmaals uit te voeren voor een update.

Met Project Treble mikt Google vooral op het vereenvoudigen van de interactie met de chipbouwers. Door samen met de halfgeleiderindustrie een goede 'vendor interface' te creëren kunnen de hardware en het besturingssysteem daar op inhaken. Bovendien kunnen de chipbouwers testen met een 'Vendor Test Suite' of hun oplossingen ook compatibel zijn met komende versies van het besturingssysteem.

Nog geen oplossing

De nieuwe aanpak biedt echter geen oplossing voor de vertraging als gevolg van de toestelbouwers en telecombedrijven die hun eigen plas willen doen over het besturingssysteem. Sommige leveranciers zoals Samsung gaan daar heel ver in. Naar mate het OS complexer wordt, neemt ook de inspanning bij updates steeds verder toe. Sommige leveranciers en dienstverleners kiezen er daarom voor geen updates meer te verstrekken voor oudere modellen.

Google zegt wel in gesprek te zijn met hardwarepartners en telecomaanbieders om hun specifieke aanpassingen aan de Android-code onderdeel te maken van het Android Open Source Project (AOSP). Dat zou ook hun rework-proces aanzienlijk kunnen versnellen.

Google belooft meer details over Project Treble rond het uitkomen van de Android versie 'O'. Die versie komt in het najaar officieel beschikbaar, maar tijdens de developersconferentie I/O volgende week komt er vermoedelijk al meer uitleg over deze OS-versie

1
Reacties
Bop 19 mei 2017 12:11

Joehoe!
Komen we dan misschien ook af van problemen bij rooted toestellen?

Het is absurd hoezeer de Android-situatie afwijkt van die bij PC's.
Als Microsoft een update doet hoef ik toch ook niet te wachten op Dell?!
En ik word toch ook niet door Dell belemmerd in het beheer van mijn EIGEN machine?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.