Beheer

Android mascottes

Google pakt fragmentatie Android aan

© Google
17 mei 2013
Google geeft toe dat de groeiende fragmentatie van Android een probleem is. Het bedrijf wil voorkomen dat er steeds meer versies en varianten van het besturingssysteem in omloop komen.

Technici van Google hebben dat gezegd in het zogeheten 'open-haardgesprek' tijdens de jaarlijkse I/O-gebruikersconferentie van het bedrijf in San Francisco. Door dezelfde updates van Android beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk smartphone- en tabletmodellen, hopen ze te bereiken dat er minder verschillende varianten tegelijk in gebruik zijn.

Versnippering altijd al een probleem met Android

Fragmentatie is van meet af aan een probleem geweest met Android. Niet alleen zijn hardwarefabrikanten traag met het uitrollen van nieuwe releases voor bestaande apparatuur, ook voegen deze fabrikanten vaak een eigen softwarelaag toe die de onderlinge uitwisselbaarheid in de weg staat. Dat is een doorn in het oog van applicatieontwikkelaars, die rekening moeten houden met steeds meer varianten van de systeemsoftware.

Hardwarefabrikanten konden het tempo waarin Google nieuwe releases van Android uitrolde de laatste paar jaar vaak niet bijbenen. Zo kan het gebeuren dat smartphones van een paar jaar oud nog op Android 2.2 (Froyo) of Android 2.3 (Gingerbread) werken terwijl latere releases aanzienlijk gewijzigde applicatieprogramma-interfaces (API's) hebben meegekregen.

Goedkope toestellen met karig geheugen zijn deel van de oorzaak

Volgens Dave Burke, engineering director voor Android, speelt het probleem vooral in opkomende markten waar Androidapparaten vanwege de lagere prijs maar een klein werkgeheugen hebben. Voor Android zelf is dat volgens hem niet zo'n probleem, maar wel voor  steeds 'rijkere' apps die meer geheugen vragen om soepel te kunnen werken. Volgens Burke probeert Google Android efficiënter te maken zodat nieuwe apps ook op goedkope smartphones werken.

Matias Duarte, verantwoordelijk voor 'gebruikerservaring' met Android, adviseert gebruikers die geen compatibiliteitsproblemen willen om een toestel met een 'pure' versie van Android te kopen. Dat geldt onder meer voor de Nexus-serie van Google zelf. Ook voor de Samsung Galaxy S4 komt een variant beschikbaar zonder de extra TouchWiz-software van Samsung, zei hij.

Google wil het niet rustiger aan doen

Hoe dan ook is Google niet van plan het rustiger aan te doen met de ontwikkeling van volgende versies. Daarvoor is Android nog te veel een 'baby' die moet opgroeien, vindt Burke. Er is volgens hem nog veel werk te doen op hardwareniveau, in het bijzonder om de mogelijkheden van de camera's te vergroten. Hij ziet ook kansen in het overhevelen van sommig rekenwerk van de centrale processor naar de grafische chip, een praktijk die eerder in de pc-wereld is geïntroduceerd.

Verder proberen de ontwikkelaars bij Google de gebruikersinterface vloeiender te maken. Het komt regelmatig voor dat veranderingen op het scherm met horten en stoten worden uitgevoerd. Vooral op apparatuur met een niet zo krachtige processor is dat nog steeds een probleem. Het lopende 'project Butter', dat al sinds de komst van Android 4.0 gaande is, wordt daarom voortgezet.
 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.