Overslaan en naar de inhoud gaan

Google-moeder biedt historische security-analytics

Een nieuw zusterbedrijf van Google is voortgekomen uit de experimentele tak van moederbedrijf Alphabet. De security start-up in kwestie ontsluit historische data over en voor security-incidenten dankzij Google's wereldomspannende systemen. Beginpunt is letterlijk de grote cyberinbraak bij Google zelf, die eind 2009 is onthuld en aan China is toegeschreven. "Dat was een wake-up call voor ons", zegt Alphabet-topman en toenmalig Google-CEO Eric Schmidt.
Eric Schmidt
© CCO / Flickr
CCO / Flickr

Na de geruchtmakende digitale inbraak bij Google heeft de internetreus de Chinese markt verlaten én zijn security-aanpak naar een hoger plan getild. Daarbij heeft het experts weggetrokken bij andere ICT-bedrijven in Silicon Valley maar ook bij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, schrijft The New York Times nu. Sinds de grote hack, die de naam Aurora heeft gerkegen, houdt Google bij wat er zoal aan malware en hackactiviteiten rondwaart op internet.

Securitytelemetrie

Op basis daarvan heeft Google een enorme dataverzameling aangelegd van security-incidenten en mogelijke indicatoren daarvan. Die schat aan ver teruggaande telemetriedata wordt ontsloten door zusterbedrijf Chronicle, dat met zijn nu gelanceerde dienst Backstory een betaalbare security-analytics oplossing voor gewone bedrijven wil bieden.

De opzet is dat klanten niet gefactureerd worden in relatie tot de enorme omvang van de databerg maar dat ze een bedrag per werknemer betalen. Zowel ICT-gebruikende bedrijven als ook andere securityleveranciers kunnen toegang krijgen tot de historische securitydata van de Google-zuster. Zo kunnen zij bijvoorbeeld controleren of hun systemen (of van hun klanten) contact hebben gehad met bepaalde domeinen of IP-adressen wat dan op malware-infectie kan duiden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in