Innovatie & Strategie

Apps
Google Meet

Google Meet maakt casten van videovergadering naar tv-scherm mogelijk

'Google wil Duo vervangen door Meet'

© Google
19 augustus 2020

'Google wil Duo vervangen door Meet'

Videovergaderingen die in Google Meet gehouden worden, kunnen voortaan ook op een tv-scherm bekeken worden. Google maakt het namelijk mogelijk om het videodeel van de vergadering via een Chromecast te casten naar andere schermen. De functie wordt in de komende dagen naar alle gebruikers uitgerold. 

Door Meet via een Chromecast te gebruiken, wordt het volgens Google gemakkelijker om samen te werken aan projecten en trainingen bij te wonen. Als de videovergadering gecast wordt naar een ander scherm, kan de gebruiker zijn laptop namelijk tegelijkertijd gebruiken voor andere zaken. De videovergadering verdwijnt dan nooit uit beeld. 

Om Meet via een Chromecast te gebruiken, is de laatste versie van de Chrome-browser vereist. Daarnaast moet de Chromecast voorzien zijn van de meest recente firmware. Het casten zelf kan pas als de videobelsessie geopend is. Dan verschijnt de optie 'Cast this meeting' in beeld. 

Van Duo naar Meet?

Google lijkt nog grotere plannen te hebben met Meet. Anonieme bronnen vertellen aan 9to5Google dat een andere videobelapp van Google, Duo, uiteindelijk door Meet vervangen moet worden. Die keuze volgt nadat Google zijn communicatiediensten voor consumenten - zoals Duo - onderbracht in hetzelfde team als het zakelijke G Suite. De leider van dat team, Javier Soltero, maakte in mei aan werknemers bekend dat het niet logisch is dat zowel Duo als Meet bestaat. 

De afgelopen tijd heeft Google bovendien veel aandacht besteed aan Meet, in de hoop dat de dienst goed kan concurreren met Zoom. Volgens 9to5Google heeft Soltero daarom besloten dat Meet de enige videobeldienst van Google moet worden, zowel voor consumenten als voor zakelijke klanten. Deze ontwikkeling wordt intern 'Duet' genoemd, een combinatie van 'Duo' en 'Meet'. 

De samenvoeging lijkt zelfs al van start te zijn gegaan. Volgens de ingewijden ontwikkelen engineers die eerder aan Duo werkten nu functies voor Meet. Andere engineers die eerder aan Duo werkten, zijn volgens de bronnen vertrokken. Toch verdwijnt Duo niet snel. Eerst moeten een aantal belangrijke consumentenfuncties nog naar Meet gebracht worden, zoals end-to-end-encryptie en de mogelijkheid om gebruikers te videobellen via een telefoonnummer. Volgens de ingewijden kan het wel twee jaar duren voor het proces helemaal is afgerond. Voorlopig blijft Duo dus wel beschikbaar. 

Duo niet verstoren

Google laat in een reactie aan 9to5Google weten dat het geen plannen heeft om de groei van Duo te verstoren. "We blijven investeren in het bouwen van nieuwe Duo-functies en het leveren van een fijne ervaring voor onze gebruikers, klanten en partners." Ook zegt het bedrijf dat het manieren onderzoekt om "onze videobelproducten naast elkaar te verbeteren".

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.