Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Android 10 Go Edition

Google maakt spotgoedkope Android-smartphones veiliger en sneller

Nieuwe Android-versie verbetert snelheid en encryptie van budgettoestellen.

27 september 2019

Nieuwe Android-versie verbetert snelheid en encryptie van budgettoestellen.

Google heeft Android 10 Go Edition gepresenteerd. De software is ontwikkeld voor spotgoedkope smartphones met beperkte hardware. De belangrijkste vernieuwing is de verplichte encryptiemethode Adantium, waardoor de toestellen sneller en beter beveiligd zijn. 

Android 10 Go Edition is een uitgeklede variant van Android 10, de software die beschikbaar komt voor moderne smartphones vanaf ruwweg honderd euro. De Go-software is bedoeld voor toestellen onder dat prijspunt. De normale Android-versie draait daar niet goed genoeg op omdat dergelijke telefoons minder krachtige hardware hebben. Android 10 Go zou soepel werken op toestellen met 1.5GB werkgeheugen en minstens 8GB interne opslagruimte.

Adantium-encryptie

Google schrijft in een blogpost dat apps op Android 10 Go tien procent sneller opstart dan op Android 9 Go, dat vorig jaar uitkwam. Belangrijker is dat nieuwe telefoons met Android 10 Go verplicht gebruikmaken van Google's nieuwe Adantium. Deze encryptiemethode is ontwikkeld voor mobiele apparatuur met beperkte rekenkracht. Adantium is vijf keer sneller dan AES, de encryptievorm die al jaren verplicht is voor reguliere Android-smartphones. AES is te zwaar voor Android Go, waardoor budgettelefoons minder goed beveiligd waren. Daar komt nu verandering in.

Adantium werd in februari gepresenteerd. Wie meer wil weten over de nieuwe encryptiemethode, kan Google's uitgebreide blogpost lezen.

Android 10 Go Edition

Nieuwe toestellen op komst

Er zijn inmiddels meer dan 1300 verschillende Android Go-smartphones te koop in meer dan 180 landen. Dat zijn voornamelijk ontwikkelingslanden, al verkoopt Nokia ook modellen in Nederland. Volgens Google verschijnen later dit jaar de eerste smartphones met Android 10 Go. Van welke fabrikanten die afkomstig zijn en wat ze gaan kosten, is nog niet bekend. Sommige bestaande toestellen met Android 9 Go, waaronder modellen van Nokia, krijgen een update naar versie 10. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.