Beheer

Governance
schoorsteen

Google maakt CO2-voetafdruk individuele cloudklant inzichtelijk

Vanaf 2023 ook Workspace apps in een gedetailleerde verantwoording.

© CC0 - Pixabay,  JuergenPM
28 juni 2022

Vanaf 2023 ook Workspace apps in een gedetailleerde verantwoording.

Google geeft klanten van zijn clouddiensten vanaf 2023 inzicht in de hoeveelheid CO2 die door het gebruik van die diensten wordt uitgestoten. Tot nog toe is dat voor bedrijven een onbekende factor.

Dat datacentra veel energie verbruiken en dus veel CO2-uitstoten, is bekend. IT-diensten overhevelen van on-premises naar de cloud, is vaak een efficiëncy-verhogende stap. Maar wat dat betekent voor de CO2-voetafdruk blijft dan onduidelijk omdat cloudaanbieders dat inzicht per klant niet kunnen geven.

Google wil daar nu verandering in brengen, meldt Bloomberg. Google claimt de zuinigste datacentra ter wereld te hebben en streeft ernaar in 2030 netto geen CO2 meer uit te stoten. Als onderdeel van dat streven wil Google ook de klanten inzicht geven in hoeveel CO2 er wordt uitgestoten voor de levering van clouddienst en door de toeleveranciers van het bedrijf die nodig zijn om de dienst mogelijk te maken.

Vorig jaar werd al een begin gemaakt met deze verantwoording en vanaf begin 2023 kunnen ook klanten van Workspace apps, zoals Gmail en Docs zien hoeveel milieubelasting hun gebruik daarvan oplevert.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.