Beheer

Cloud
bare metal

Google maakt 'bare metal' beschikbaar in 'Amsterdam'

Latency kan terug naar submilliseconde-niveau.

© CC0 - Unsplash.com Jacek Dylag
30 juni 2020

Latency kan terug naar submilliseconde-niveau.

Google gaat voor het einde van het jaar een bare metal-configuratie aanbieden in de regio 'Amsterdam'. De 'bare metal'-configuratie is bedoeld voor organisaties die speciale workloads willen draaien in de cloud. Met het standaard aanbod van de cloudaanbieders is dat vaak niet mogelijk, zoals het gebruik van een Oracle database in een eigen cloudomgeving, deep performance analysis of legacy-applicaties.

Met een 'bare metal'-configuratie krijgen de afnemers meer controle over de server in het clouddatacenter zoals over processor en opslag. Dat houdt vanzelfsprekend in dat er geen andere klanten gebruik maken van dezelfde server zoals wel het geval bij een virtual machine in het de reguliere Infrastructure-as-a-service-aanbod.

Verschillende cloud-aanbieders hebben zo'n bare-metal-aanbod, maar tot nog toe worden deze alleen vanuit enkele datacentra aangeboden. Door ook regionale datacentra geschikt te maken voor het 'bare metal'-aanbod is het mogelijk de latency (lijnvertraging of reactietijd) aanzienlijk terug te dringen tot wel onder de milliseconde. Dat kan zeker van belang zijn bij systemen die bijvoorbeeld in een productieproces een cruciale rol spelen.

Google kondigde in november vorig jaar zijn Bare Metal Solution aan en zegt deze nu ook vanuit 5 nieuwe locaties beschikbaar is: Frankfurt, Londen, Sydney, Los Angeles en Ashburn in de Amerikaanse staat Virginia. Voor het eind van het jaar komen daar 'Amsterdam', São Paulo, Singapore en Tokio bij. Aangezien Google in Nederland datacentra heeft staan in het Noord-Hollandse Middenmeer en in het Groningse Delfzijl zullen deze locaties wel met 'Amsterdam' worden bedoeld.

AWS is de pionier in het aanbod van bare metal. Vanuit Nederland gezien staat het dichtstbijzijnde datacentrum in de regio Londen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
3
Reacties
Bop 13 juli 2020 18:01

De leetenzie.
Oh, de lijnvertraging of reactietijd.

Zeg dat dan meteen.

Spiek Netterlands.

Ben 03 juli 2020 11:51

"Met het standaard aanbod van de cloudaanbieders is dat vaak niet mogelijk". Dit is werkelijk wat bijna elk datacenter standaard aanbied. Zelf zit ik bij Tuxis die dit al jaren doen en met een veel hoger niveau van maatwerk tegen lagere kosten.

Maarten Boerma 30 juni 2020 12:08

AWS is niet de pionier als het op bare metal gaat. Verre van dat. Die sprak, samen met Gartner, altijd tegen dat bare metal een Clouddienst kon zijn. IBM Cloud/Softlayer biedt bare metal aan sinds vele jaren (Softlayer volgens mij sinds haar start ergens rond 2005) en in alle datacenters waar de IBM Cloud draait.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.