Beheer

Netwerken

Google krijgt ruim 4200 vergeetverzoeken

4 juli 2014
Google Nederland heeft de afgelopen maand 4209 keer een verzoek gekregen om resultaten uit zijn zoekmachine te verwijderen. Dat heeft een woordvoerder van Google bevestigd. Hoeveel van die verzoeken zijn ingewilligd, is nog niet bekend.

Sinds een maand kunnen mensen Google vragen ongewenste zoekresultaten te verwijderen. Dit zogenoemde recht om te worden vergeten werd op 13 mei toegekend door het Europese Hof van Justitie. Een Spanjaard die niet wilde dat er een link naar een 15 jaar oud krantenartikel bovenkwam, kreeg zijn gelijk.

De verwijderingsverzoeken, alle afkomstig uit Nederland, gaan over in totaal 16.589 URL's. Wie niet wil dat bepaalde informatie in de zoekmachine opduikt, kan op internet een formulier invullen om dit aan te geven. Of de informatie ook daadwerkelijk wordt gewist, is uiteindelijk aan Google. Mensen hebben recht op privacy, maar anderen hebben recht op informatie. Juristen bekijken per geval wat zwaarder weegt. Google gaat bovendien alleen over de links en niet over de gewraakte artikelen zelf.

Google laat verder weten dat het niet lichtvaardig met de verzoeken omspringt. "Dit is een nieuw proces voor ons, dat zich de komende tijd verder zal ontwikkelen. We blijven luisteren naar feedback die we krijgen en zullen samenwerken met de privacy-instanties en anderen terwijl we gehoor geven aan aan de uitspraak", aldus een woordvoerder.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.