Branche
Google

'Google krijgt Europese draai om de oren'

'Google krijgt Europese draai om de oren'

3 oktober 2016

'Google krijgt Europese draai om de oren'

Een boete die hoog genoeg is om een afschrikwekkend effect te hebben. Die wil de Europese Commissie opleggen in één van de zaken die tegen Google lopen.

Het gaat daarbij om de klacht van onder meer Nokia, Microsoft, Twenga, Tripadvisor en Oracle - verenigd in FairSearch - dat Google Android gebruikt om zijn apps op oneerlijke wijze te bevoordelen. Reuters heeft documenten in handen gekregen waaruit volgens het persbureau blijkt dat de Europese Commissie de klagers in het gelijk gaat stellen.

Volgens Reuters gaat de Europese Commissie Google verbieden in de toekomst nog financieel tegemoet te komen wanneer ze Google Search exclusief op hun smartphone installeren. Ook komt er een verbod op betalingen of kortingen voor het voorinstalleren van Google's Play Store bij Google Search. En het wordt Google ook verboden om leveranciers van smartphones op andere wijze onder druk te zetten om Google-producten een voorkeursbehandeling te geven.

De boete zou gebaseerd worden op de omzet die Google in Europa heeft gegenereerd met AdWords-kliks, zoekopdrachten in Google Search, aankopen in de Play Store en in-app-advertenties via AdMob. Hoe hoog die zou kunnen uitvallen, vermelden de documenten die Reuters inzag niet.

Het is niet de enige boete die Google riskeert. De Europese Commissie broedt ook nog op een oordeel over de klacht dat Google bij zoekopdrachten advertenties uit het eigen netwerk bevoordeelt boven advertenties van bedrijven die daar niet aan deelnemen en dus voor aan Google betalen. De Europese Commissie is van plan ook daar een boete voor uit te delen, meldt Reuters.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.