Overslaan en naar de inhoud gaan

'Google krijgt Europese draai om de oren'

Het gaat daarbij om de klacht van onder meer Nokia, Microsoft, Twenga, Tripadvisor en Oracle - verenigd in FairSearch - dat Google Android gebruikt om zijn apps op oneerlijke wijze te bevoordelen. Reuters heeft documenten in handen gekregen waaruit volgens het persbureau blijkt dat de Europese Commissie de klagers in het gelijk gaat stellen.
Google

Volgens Reuters gaat de Europese Commissie Google verbieden in de toekomst nog financieel tegemoet te komen wanneer ze Google Search exclusief op hun smartphone installeren. Ook komt er een verbod op betalingen of kortingen voor het voorinstalleren van Google's Play Store bij Google Search. En het wordt Google ook verboden om leveranciers van smartphones op andere wijze onder druk te zetten om Google-producten een voorkeursbehandeling te geven.

De boete zou gebaseerd worden op de omzet die Google in Europa heeft gegenereerd met AdWords-kliks, zoekopdrachten in Google Search, aankopen in de Play Store en in-app-advertenties via AdMob. Hoe hoog die zou kunnen uitvallen, vermelden de documenten die Reuters inzag niet.

Het is niet de enige boete die Google riskeert. De Europese Commissie broedt ook nog op een oordeel over de klacht dat Google bij zoekopdrachten advertenties uit het eigen netwerk bevoordeelt boven advertenties van bedrijven die daar niet aan deelnemen en dus voor aan Google betalen. De Europese Commissie is van plan ook daar een boete voor uit te delen, meldt Reuters.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in