Beheer

Android

'Google klaar met versplintering Android'

© Google
18 februari 2016
Google zou op het punt staan de controle over firmware-updates van het Android-besturingssysteem weer naar zich toe te trekken.

De opmerkelijke uitspraak komt van Richard Windsor, een analist van Edison Investment Research. Google zou er genoeg van hebben afhankelijk te zijn van zijn hardwarepartners voor de distributie van updates van het besturingssysteem. Daardoor duurt het soms vele maanden voordat vernieuwingen die Google inbouwt in de nieuwste versies van Android beschikbaar komen op de toestellen die daar in principe wel voor geschikt zijn.

Het verschil met iOS in de adoptie van nieuwe versies is enorm. iOS 9 en Android Marshmallow kwamen vorig jaar ongeveer in dezelfde tijd uit. iOS 9 staat inmiddels op 87 procent van alle Apple-apparatuur, terwijl Marshmallow pas net aan de 1,2 procent penetratie komt. 

Buiten dat er vertraging optreedt, hebben de toestelmakers en telecomaanbieders de mogelijkheid een eigen variant van het besturingssysteem te laden op de toestellen. Dat verhoogt de kans op beveiligingsproblemen. Bovendien hebben de app-ontwikkelaars een hekel aan de vele varianten van het besturingssysteem die in gebruik zijn om dat ze daar bij het bouwen van hun producten en diensten rekening mee moeten houden.

Android gaat meer op iOS en Windows lijken

"Het komt er op neer dat Google de complete controle over Android overneemt door het volledig OS te verplaatsen in de services laag genaamd Google Mobile Services (GMS)", beweert Windsor op The Register. "Dat is de enige manier waarop Google een eind kan maken aan de endemische fragmentatie die zijn toestellen dwars zit en tegelijk de controle over de softwaredistributie terug kan krijgen." Volgens Windsor is het resultaat dat een Android-toestel veel meer als een iOS of Windows-toestel wordt waarbij de er geen mogelijkheden zijn voor de toestelmakers veranderingen aan te brengen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.