Overslaan en naar de inhoud gaan

'Google klaar met versplintering Android'

De opmerkelijke uitspraak komt van Richard Windsor, een analist van Edison Investment Research. Google zou er genoeg van hebben afhankelijk te zijn van zijn hardwarepartners voor de distributie van updates van het besturingssysteem. Daardoor duurt het soms vele maanden voordat vernieuwingen die Google inbouwt in de nieuwste versies van Android beschikbaar komen op de toestellen die daar in principe wel voor geschikt zijn.
Android
© Google
Google

Het verschil met iOS in de adoptie van nieuwe versies is enorm. iOS 9 en Android Marshmallow kwamen vorig jaar ongeveer in dezelfde tijd uit. iOS 9 staat inmiddels op 87 procent van alle Apple-apparatuur, terwijl Marshmallow pas net aan de 1,2 procent penetratie komt.

Buiten dat er vertraging optreedt, hebben de toestelmakers en telecomaanbieders de mogelijkheid een eigen variant van het besturingssysteem te laden op de toestellen. Dat verhoogt de kans op beveiligingsproblemen. Bovendien hebben de app-ontwikkelaars een hekel aan de vele varianten van het besturingssysteem die in gebruik zijn om dat ze daar bij het bouwen van hun producten en diensten rekening mee moeten houden.

Android gaat meer op iOS en Windows lijken

"Het komt er op neer dat Google de complete controle over Android overneemt door het volledig OS te verplaatsen in de services laag genaamd Google Mobile Services (GMS)", beweert Windsor op The Register. "Dat is de enige manier waarop Google een eind kan maken aan de endemische fragmentatie die zijn toestellen dwars zit en tegelijk de controle over de softwaredistributie terug kan krijgen." Volgens Windsor is het resultaat dat een Android-toestel veel meer als een iOS of Windows-toestel wordt waarbij de er geen mogelijkheden zijn voor de toestelmakers veranderingen aan te brengen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in