Beheer

Infrastructuur
Hoogste tijd

Google helpt om schrikkelseconde te overleven

Bedrijven met virtuele machines bij verschillende cloudaanbieders moeten oppassen.

© Shutterstock
1 december 2016

Bedrijven met virtuele machines bij verschillende cloudaanbieders moeten oppassen.

31 december is het weer zover. Dan duurt de dag een seconde langer om de tijdmeting weer in de pas te laten lopen met de rotatie van de aarde. Dat is een aanpassing waar computers niet dol op zijn.

Systemen en applicaties die erg tijdgevoelig zijn, kunnen vastlopen op die extra seconde om middernacht op 31 december. En de communicatie tussen systemen waarvan de klok niet synchroon loopt kan verstoord raken.
 

Google zelf heeft dat probleem opgelost door de schrikkelseconde uit te smeren over 10 uur in 2016 en de aansluitende 10 uur in 2017. Dat geldt niet alleen voor de diensten die Google aanbiedt, maar ook voor de computercapaciteit die het verhuurt. Dat kan klanten met virtuele machines in Googles cloud in problemen brengen. In de aanbevolen instellingen maken die namelijk gebruik van uitgesmeerde tijd. Als je daarvan geen gebruik wilt maken omdat je je lokale systemen niet wilt of kunt aanpassen, moet je de configuratie van je virtuele machines bij Google aanpassen. En je moet natuurlijk een eigen scenario ontwikkelen om te zorgen dat de schrikkelseconde geen problemen veroorzaakt, en dat 2017 op om 23:59:61 begint.

De simpelste methode om de schrikkelseconde te overleven, is natuurlijk het synchroniseren van je lokale systemen met Google-tijd. Daarom biedt Google nu de mogelijkheid om de klokken in hun lokale systemen te synchroniseren met zijn Network Time Protocol-servers. Meer details zijn te vinden in Googles Cloud Platform blog.

Om de zaken wat te compliceren, gebruiken andere cloudleveranciers een ander tijdvenster om de schrikkelseconde uit te smeren. Akamai doet dat over een periode van 24 uur. In het verleden kozen AWS en Microsoft over eenzelfde tijdvenster. Bij gebruk van mer dan één cloudleverancier of een hostingpartij moet je dus wel controleren of die hetzelfde tijdvenster hanteren. Bij de volgende schrikkelseconde wordt dat tijdvenster geharmoniseerd, is de bedoeling. Wanneer die wordt toegevoegd, is onduidelijk. Dat zou al in 2018 kunnen zijn.

Lees meer over
2
Reacties
marcel 22 december 2016 23:15

Strikt genomen wordt de schrikkelseconde pas ingevoerd om 01:00:00 lokale tijd en niet om 00:00:00 lokale tijd.

Henk 01 december 2016 12:24

2017 begint natuurlijk gewoon om 00:00:00. Wat wel een probleem kan zijn is dat de tijd op kan lopen tot 23:59:60, en daar moet je software tegen kunnen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.