Beheer

Personal Tech
google bespioneert

Google gaat persoonsdata niet meer maskeren

Adverteerders krijgen meer gegevens van je

25 oktober 2016

Adverteerders krijgen meer gegevens van je

Tot voor kort werden gegevens over surfgedrag door Google geanonimiseerd. Dat wilde zeggen dat ze niet meer terug te leiden waren naar een bepaald individu. Tegenwoordig neemt het bedrijf niet meer de moeite om die persoonsgegevens te versluieren, wat inhoudt dat je voor adverteerders gewoon te traceren bent.

Overigens, er wordt wel bombastisch gesproken van een 'anonimiseringsproces', maar in de praktijk stelt het allemaal niet zoveel voor. Website Pro Publica heeft de handelswijze van Google onderzocht en komt tot de conclusie dat het bedrijf zijn voorwaarden stilletjes heeft aangepast.

Google analyseert heel veel van wat de gebruikers doen, zo wordt gekeken wat voor woorden er in een GMail worden getypt. Normaliter merk je daar weinig van, maar af en toe steekt de Google-spion zijn kopje op. Bijvoorbeeld als je in een mail het woordje 'bijlage' gebruikt en er bij het verzenden geen bijlage bij zit. Dan vraag Google of je niet iets vergeten bent. Andere woorden worden ook herkend, op basis waarvan advertenties worden toegestuurd. Typ maar eens in een bericht Stockholm en tien tegen één dat je aanbiedingen krijgt voor een cruise naar Zweden.

Google heeft wel gezegd dat de woordherkenning in GMail niet te gelde zal worden gemaakt, maar daarnaast verzamelt het concern heel veel meer gegevens. Alles wat je intikt in het zoekvenster, bijvoorbeeld. Dat wordt dan weer doorgesluisd naar een dienst als YouTube (al een jaar of 10, overigens).

Google heeft wel een reeks privacy-instellingen, alleen worden die gepresenteerd in een voorgekookt formaat. Bepaalde hokjes zijn al aangevinkt en het kost dus moeite om ze van hun vinkje te ontdoen. Daar gokt Google op, met als resultaat een reeks instellingen die voordelig zijn voor het bedrijf en nadelig voor de gebruiker.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.