Innovatie & Strategie

Netwerken
Google Fiber

Google Fiber werpt opnieuw de handschoen met 100 Gbps naar huizen

Aanbod voor zeer beperkt aantal Amerikanen.

© Shutterstock zimmytws
30 september 2022

Aanbod voor zeer beperkt aantal Amerikanen.

De strijd over welke internetaanbieder de hoogste verbindingscapaciteit kon leveren, ligt al jaren achter ons. Het gaat sindsdien meer over de prijs. Maar Google Fiber wakkert het vuur weer aan in de VS met een aanbod van 100 Gbps up- en downstream tegen een 'redelijke' prijs.

Wat die redelijke prijs gaat worden, blijft nog onduidelijk, net als wanneer en waar het aanbod beschikbaar komt. Google Fiber heeft een reputatie als marktuitdager. In 2012 legde het bedrijf het eerste glasvezelnet aan in Kansas City, na een lange mediashow waarin bestuurders van verschillende steden konden strijden om als eerste in aanmerking te komen voor het glasvezelnetwerk. In de Verenigde Staten zijn het vaak de traditionele kabeltelevisie-aanbieders die ook internet aanbieden via het coax-netwerk. Op enkele uitzonderingen na is het aanbod van breedband in de meeste staten teleurstellend, al helemaal op het platteland.

Google Fiber beloofde daar in iedere geval in een aantal steden verandering in te brengen met glasvezelaansluitingen naar huizen die 1 Gbps aan capaciteit leveren. Daarop werden ook de andere aanbieders wakker en verbeterden hun aanbod en kunnen nu 2, 5 8 of zelf 10 Gbps leveren.

De uitbreiding van de dekking van het netwerk van Google Fiber bleef echter beperkt en stagneerde zelfs de afgelopen vijf jaar. Ook bleef de maximale snelheid op 1 Gbps en kost nu 70 dollar per maand.

Nieuwe uitdaging gevonden

Maar nu lijkt er nieuw elan bij het bedrijf, dat net als de zoekmachineactiviteiten onder de paraplu van Alphabet opereert. Er komt een uitbreiding van het aanbod naar vijf andere staten en de capaciteit van het aanbod gaat omhoog naar 'multi-gig'-snelheden. Bij de tests zou nu al over het netwerk naar een huis in Kansas een snelheid van 20 Gbps zijn behaald.

In de komende maanden zullen we met verschillende aankondigingen onze multi-gig tiers dramatisch uitbreiden, zegt CEO Dinni Jain van  Google Fiber in een blog. "Dit zullen verschillende mijlpalen zijn op een reis naar 100 Gbps symmetrisch internet."

Aanbod blijft beperkt tot happy few

Hoeveel Amerikanen daar toegang toe zullen krijgen en of er interesse voor bestaat, valt nog te bezien. Zelfs in Atlanta waar Google Fiber al jaren actief is, kan de dienstverlening in het ene gebouw wel en het andere gebouw weer niet worden aangevraagd, signaleert ZDNet. Hoe anders het aanbod van StarLink de satellietinternetaanbieder van Elon Musk. Die levert nu een downloadsnelheid van 100 Mbps aan grote hoeveelheden Amerikaanse burgers en bedrijven, ook in afgelegen gebieden voor 100 dollar per maand.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.