Innovatie & Strategie

Juridische zaken
exit

'Google, Facebook en Twitter dreigen met vertrek uit Hongkong'

Techreuzen: wet voor gegevensbescherming te vaag geformuleerd.

© CC0 - Unsplash Braden Hopkins
5 juli 2021

Techreuzen: wet voor gegevensbescherming te vaag geformuleerd.

Grote Amerikaanse techbedrijven als Twitter, Facebook en Google dreigen hun dienstverlening in Hongkong te staken als de autoriteiten van de stad de geplande wijziging van wetten over gegevensbescherming doorvoeren. Met de nieuwe regels zouden de techbedrijven aansprakelijk kunnen worden voor het kwaadwillig delen van informatie door individuen, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van een brief die door bedrijven verenigd in de Asia Internet Coalition is verstuurd.

De bedrijven vrezen dat met de nieuwe regels om het zogeheten doxing aan te pakken, personeel blootgesteld kan worden aan het risico van strafrechtelijk onderzoek of vervolging in verband met wat gebruikers online plaatsen. Doxing is het publiceren van persoonsgegevens van een individu of organisatie met als doel dat anderen deze mensen kunnen gaan lastigvallen.

Aansprakelijkheid voor doxing

Autoriteiten in Hongkong hebben in mei wijzigingen voorgesteld in de regels om doxing tegen te gaan. Het publiceren van persoonsgegevens kwam veelvuldig voor tijdens de protesten in de stad in 2019. De nieuwe regels voorzien in straffen tot 1 miljoen Hongkongse dollar, omgerekend ruim 108.000 euro, en tot vijf jaar gevangenisstraf.

De vage formulering van de voorgestelde wijzigingen zou in de praktijk echter een flinke vlekwerking kunnen hebben. Het kan namelijk betekenen dat de platformaanbieders én hun personeel ter plaatse strafrechtelijk kunnen worden onderzocht en vervolgd wegens doxing door de gebruikers van hun digitale diensten. Dit schrijven de techbedrijven, die overigens ook tegen doxing zijn, in de brief waarvan de inhoud is uitgelekt via de Wall Street Journal.

Invloed Peking op Hongkong

De enige manier om deze sancties voor technologiebedrijven te vermijden is af te zien van investeringen en het aanbieden van diensten in Hongkong, aldus de briefschrijvers. Doordat Peking steeds meer controle uitoefent op Hongkong en politieke dissidenten aanpakt zijn er spanningen ontstaan tussen enkele van de machtigste bedrijven van de VS en de autoriteiten van de stadstaat. Nadat China de omstreden veiligheidswet had opgelegd waren Amerikaanse bedrijven al minder geneigd verzoeken van autoriteiten in Hongkong te honoreren.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.