Development

Privacy
bluetooth

Google en Apple presenteren plan om bluetoothtracking tegen te gaan

Gebruikers worden gewaarschuwd voor ongewenst volggedrag.  

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Alcoholwang
4 mei 2023

Gebruikers worden gewaarschuwd voor ongewenst volggedrag.  

De techreuzen Google en Apple hebben gezamenlijk nieuwe standaarden voorgesteld bij de Internet Engineering Task Force om bluetoothvolgapparatuur zoals Apple’s AirTag te beschermen tegen ongeoorloofde volgactiviteiten. De apparatuur werd soms gebruikt bij stalking.

“Apparaten voor het volgen van locaties helpen gebruikers persoonlijke items zoals hun sleutels, portemonnee, bagage en meer te vinden via crowdsourced-zoeknetwerken. Ze kunnen echter ook worden misbruikt voor het ongewenst volgen van personen”, schrijft Apple in een blog.

Het bedrijf heeft samen met Google een voorstel ingediend om misbruik van bluetooth-locatietracking-apparaten voor ongewenste tracking tegen te gaan. Met nieuwe specificaties wordt het mogelijk dat gebruikers waarschuwingen krijgen wanneer er ongeautoriseerde tracking plaatsvindt.

Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security en Pebblebee hebben hun steun aan het voorstel al uitgesproken. Er zijn al best practices en instructies voor fabrikanten ontwikkeld.

Proactieve functies ontmoedigen

“We hebben AirTag en het Find My-netwerk gebouwd met een reeks proactieve functies om ongewenste tracking te ontmoedigen - een primeur in de branche - en we blijven verbeteringen aanbrengen om ervoor te zorgen dat de technologie wordt gebruikt zoals bedoeld”, aldus Ron Huang namens Apple.

Het voorstel van Apple en Google voor de nieuwe standaarden wacht de komende drie maanden op beoordeling van de Internet Engineering Task Force. Daarna blijven de bedrijven samenwerken om de feedback te verwerken. Aan het einde van 2023 moeten de standaarden in werking treden en kunnen alle gebruikers van de toekomstige versies van Android en iOS waarschuwingen ontvangen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.