Overslaan en naar de inhoud gaan

Google 'dwingt' gebruik 2-stapsverificatie af. En het werkt!

Google heeft met een dwingende campagne inmiddels 150 miljoen gebruikers overgehaald om 2-stapsverificatie toe te passen bij het benaderen van hun account. Het resultaat mag er zijn: misbruik als gevolg van gestolen wachtwoorden is met 50% gedaald bij die accounts.
2-step verification
© Shutterstock
Shutterstock

Google kondigde de actie aan in oktober vorig jaar met als doel eind 2021 150 miljoen accounts beter beschermd te hebben met 2 staps-verificatie. Het invullen van gebruikersnaam en wachtwoord wordt dan aangevuld met een code die wordt verstuurd naar een ander vertrouwd apparaat.

Guemmy Kim, Chrome safety director bij Google, is erg in haar nopjes met de behaalde resultaten, vertelt ze in een blog. "We zijn erg trots op de eerste resultaten en blij met de reactie van onze gebruikers en de gemeenschap." Google voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor het beveiligen van de toegang tot de eigen dienstverlening, maar inmiddels gebruiken miljarden mensen het account ook om toegang te krijgen bij diensten van derden en Gmail voor de communicatie rond accounts bij andere organisaties.

2SV automatisch geactiveerd

Hoewel Google 2-stapsverificatie al jaren aanbiedt op accounts bleef het gebruik ervan achter bij de verwachtingen. Het betekent een extra handeling waarvoor mensen zich niet graag zelf aanmelden, ook al zien ze de voordelen ervan. Dat was voor Google aanleiding om in oktober te beginnen met het default aanzetten van 2-stapsverificatie.

Maar Kim realiseert zich dat de 'klassieke' 2-stapsverificatie op gespannen voet staat met gebruiksgemak. Daar is wel een oplossing voor. Voor beroepen met een hoog risicoprofiel, zoals beroemdheden, publieke figuren en journalisten was er al de mogelijkheid in te loggen met een speciale dongel, een USB-Stick met een vingerafdrukscanner. Die technologie is nu ook beschikbaar voor Android-telefoons en de Google Smart Lock app op iOS-apparaten. 

Google is van plan door te gaan met het automatisch activeren van 2-stapsverificatie om het misbruik van accounts verder terug te dringen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in