Beheer

IT beheer
G Suite, afbeelding van Google

Google Docs straks bewerkbaar zonder Google-account

Google wil met G Suite beter concurreren met Microsofts Office 365

19 december 2018

Google wil met G Suite beter concurreren met Microsofts Office 365

Google gaat zijn G Suite aantrekkelijker maken voor gebruikers zonder Google-account. Zo’n account is nu nog nodig om G Suite-bestanden, zoals in Google Docs, te bekijken en te bewerken. Die verplichting wordt op korte termijn geschrapt, na een beperkte bèta die eerst van start gaat.

De internetgigant stelt in zijn aankondigende blogpost dat veel bedrijven de online G Suite-omgeving gebruiken om documenten te delen met partners en klanten. Die hebben niet allemaal een Google-account, wat de samenwerking belemmert. Zonder Google-account kan een gebruiker dan geen documenten bekijken of bewerken. Reageren en aanpassingen voorstellen is ook niet mogelijk. Daar komt een einde aan: binnenkort kunnen ook niet-Google-gebruikers volledig aan de slag met gedeelde Google Docs, Sheets en Slides. Dit zijn Google’s tegenhangers van respectievelijk Word, Excel en PowerPoint. Niet-Google-gebruikers ontvangen straks per mail een pincode die ze dan toegang geeft tot het gedeelde document.

IT-beheerders houden grip

Google belooft dat beheerders van G Suite-bestanden controle houden op de gedeelde bestanden. Het techbedrijf introduceert een activiteitenlogboek dat admins inzicht geeft in de activiteiten van een niet-Google-gebruiker. Bovendien kan een beheerder ten alle tijden de toegang tot gedeelde documenten intrekken en aangeven welke domeinen wel of niet de benodigde toestemming krijgen.

Deze features bevinden zich nog in de testfase. Beheerders kunnen zich bij Google aanmelden voor de bèta. Hierbij moeten ze een niet-Google-account wel whitelisten, zo is te lezen op de aanmeldpagina. Google houdt echter wel een slag om de arm: het aanmeldformulier invullen en indienen, garandeert niet dat je mee mag doen. De registratie geeft alleen je interesse aan, waarna Google kan vragen om een tweede formulier in te vullen. Dat tweede formulier kan vragen en/of voorwaarden bevatten die nu nog niet bekend zijn. Ook onbekend is wanneer alle niet-Google-gebruikers via een pincode aan de slag kunnen met G Suite-bestanden.

G Suite moet meer geld gaan opleveren

Het schrappen van de vereiste van een Google-account om G Suite te gebruiken, is Google’s zoveelste stap om zijn tegenhanger van Microsoft Office aantrekkelijker te maken. De afgelopen maanden heeft het bedrijf verschillende features aan het kantoorpakket toegevoegd en het eenvoudiger gemaakt om G Suite te gebruiken in combinatie met Microsoft Office (365).

Doel is om G Suite beter te laten concurreren met Microsofts pakket, in de hoop dat zakelijke klanten overstappen. Dat lijkt steeds meer te gebeuren, al blijft Office 365 veel populairder én winstgevender. Volgens onderzoeksbureau Gartner verdiende Microsoft in 2016 bijna 14 miljard dollar aan zijn softwarepakket, terwijl G Suite 1,3 miljard dollar in Google’s laatje bracht.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.