Overslaan en naar de inhoud gaan

Google Chrome wil privé-browsen weer privé maken

Google wil met zijn internetbrowser Chrome het moeilijker maken voor websites om te zien of bezoekers gebruik maken van de privémodus. Dat schrijft Google in een blog.
Chrome computers
© Google
Google

De Incognito-modus is gebaseerd op het principe dat gebruikers zelf een keuze hebben om websites anoniem te bekijken, zo verklaart Google in het blog. Volgens de maker van de Chrome-browser was het voor websites echter mogelijk om te achterhalen of een bezoeker deze Incognito-modus ook daadwerkelijk gebruikte, door gebruikt te maken van een ‘loophole’ in de FileSystem API van de browser.

Update uitgerold

Googlegaat nu een update van de webbrowser uitrollen, om er voor te zorgen dat deze functie wordt weggenomen en niet meer op zodanige manier kan worden gebruikt. Hiermee wil Google gebruikers hun privacy teruggeven, zo verklaart het in het blog. De update moet per 30 juli beschikbaar worden gesteld aan de gebruikers van Google Chrome.

Paywall omzeilen

Volgens Google wordt het door de update ook onmogelijk voor uitgevers en kranten om te controleren of lezers een betaalmuur willen omzeilen. Door in de Ingocnito-modus de websites van deze kranten of uitgeverijen te bezoeken, kunnen gebruikers in sommige gevallen gratis artikelen lezen op deze sites. Google zegt dat het deze gevolgen van de update onderkent, maar het privacybelang van de Chrome-gebruikers belangrijker te vinden dan de het belang van de kranten en uitgeverijen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in