Innovatie & Strategie

Privacy
Chrome op computers

Google Chrome wil privé-browsen weer privé maken

Google wil privacy van gebruikers van de Incognito-modus in de Chrome-browser beter beschermen.

© Google
19 juli 2019

Google wil privacy van gebruikers van de Incognito-modus in de Chrome-browser beter beschermen.

Google wil met zijn internetbrowser Chrome het moeilijker maken voor websites om te zien of bezoekers gebruik maken van de privémodus. Dat schrijft Google in een blog.

De Incognito-modus is gebaseerd op het principe dat gebruikers zelf een keuze hebben om websites anoniem te bekijken, zo verklaart Google in het blog. Volgens de maker van de Chrome-browser was het voor websites echter mogelijk om te achterhalen of een bezoeker deze Incognito-modus ook daadwerkelijk gebruikte, door gebruikt te maken van een ‘loophole’ in de FileSystem API van de browser.

Update uitgerold

Googlegaat nu een update van de webbrowser uitrollen, om er voor te zorgen dat deze functie wordt weggenomen en niet meer op zodanige manier kan worden gebruikt. Hiermee wil Google gebruikers hun privacy teruggeven, zo verklaart het in het blog. De update moet per 30 juli beschikbaar worden gesteld aan de gebruikers van Google Chrome.

Paywall omzeilen

Volgens Google wordt het door de update ook onmogelijk voor uitgevers en kranten om te controleren of lezers een betaalmuur willen omzeilen. Door in de Ingocnito-modus de websites van deze kranten of uitgeverijen te bezoeken, kunnen gebruikers in sommige gevallen gratis artikelen lezen op deze sites. Google zegt dat het deze gevolgen van de update onderkent, maar het privacybelang van de Chrome-gebruikers belangrijker te vinden dan de het belang van de kranten en uitgeverijen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.