Management

Branche
Sundar Pichai

Google CEO uit kritiek op Apple's privacyclaims

Google CEO Sundar Pichai: "Privacy mag geen luxegoed zijn."

Google-CEO Sundar Pichai © Google
9 mei 2019

Google CEO Sundar Pichai: "Privacy mag geen luxegoed zijn."

In een opiniestuk in de New York Times gaat Google CEO Sundar Pichai in op het privacybeleid van zijn bedrijf en haalt links en rechts uit naar critici van deze werkwijze.

Privacy moet meer democratisch worden. Er moet meer wet- en regelgeving komen, stelt Pichai "Privacy mag geen luxegoed worden", kopt het opinistuk in The New York Times. Privacy kan geen voorrecht zijn voor mensen die premium producten  en diensten kunnen kopen, sneert Pichai richting Apple's claims op diens privacybeleid, zonder het bedrijf met naam te noemen.

Apple-CEO Tim Cook heeft Google bij verschillende gelegenheden bekritiseerd op de manier waarop het bedrijf omgaat met de persoonlijke gegevens van zijn klanten. Google zou persoonlijke en bedrijfs-informatie misbruiken om winst te maken. Apple daarentegen prijst zichzelf vaak vanwege de uitstekende privacybescherming van zijn klanten. Maar Apple kan dat doen omdat het bedrijfsbeleid is gericht op het verkopen van producten en diensten tegen premiumprijzen.

Pichai somt in zijn opiniestuk een reeks maatregelen op die Google neemt om klanten in de gelegenheid te stellen hun privégegevens te beschermen. Zo introduceerde het bedrijf onlangs ook bij dochterbedrijf YouTube ook een incognito-modus zoals die al langer bestaat in de Chrome-browser, zodat de zoek- en kijkgeshiedenis van bezoekers niet gevolgd kan worden. De data die Google op andere plekken verzameld wordt ingezet om het gebruikers het gebruik van diensten makkelijker te maken. Zo kan bijvoorbeeld Photos zelf de vakantiefoto's in een album met vakantiefoto's plaatsen. Alle methoden die Google gebruikt voor het verzamelen van data op basis waarvan relevante advertenties worden getoond (en waar Google geld aan verdient) kunnen volgens Pichai door gebruikers van Google-diensten worden geblokkeerd.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.