Innovatie & Strategie

Analytics
Google

Google brengt met data reisgedrag tijdens coronacrisis in kaart

Locatiedata moeten autoriteiten ondersteunen bij managen coronacrisis. 

© CC BY 2.0 - Flickr.com Roman Boed
3 april 2020

Locatiedata moeten autoriteiten ondersteunen bij managen coronacrisis. 

Google heeft aan de hand van verzamelde, geanonimiseerde locatiedata in kaart gebracht of mensen in diverse landen nog naar buiten gaan. De data moet bijdragen aan het maken van keuzes over hoe de crisis goed gemanaged kan worden. Op dit moment zijn er rapporten gepubliceerd van 131 landen en regio's, waaronder Nederland.

De rapporten zijn geïnspireerd door Google Maps, waar geanonimiseerde data gebruikt wordt om te tonen hoe druk bepaalde plekken zijn. Dergelijke data is volgens autoriteiten ook handig bij het maken van belangrijke beslissingen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus Covid-19 tegen te gaan, schrijft Google in een blogbericht

In de rapporten zijn trends zichtbaar, die aangeven hoe gedrag in bepaalde landen en regio's veranderd is sinds de invoer van maatregelen. In Nederland werden tussen half februari en eind maart retail- en recreatielocaties bijvoorbeeld 65 procent minder bezocht. Daarnaast werd er 35 procent minder naar werklocaties gereisd. En ook treinstations worden veel minder bezocht: hier is een afname van 68 procent zichtbaar. 

Google toont trends over meerdere weken heen. De meest recente informatie in rapporten representeren 48 tot 72 uur voor de publicatie van de gegevens. Het bedrijf hoopt dat autoriteiten op deze manier beter inzicht krijgen in de werking van de maatregelen en betere richtlijnen kunnen opstellen om de gezondheid van de samenleving te beschermen.

Hoe zit het met privacy?

De data in de zogeheten Community Mobility Reports worden geanonimiseerd aan de hand van dezelfde technologie die ook in andere Google-producten gebruikt wordt, vertelt het bedrijf. Daarnaast wordt 'differential privacy' gebruikt, waarmee kunstmatige ruis wordt toegevoegd aan de datasets. Op die manier zegt Google resultaten van hoge kwaliteit te kunnen leveren, zonder dat individuen te identificeren zijn. 

Alle data wordt geleverd door gebruikers die de locatiegeschiedenis aan hebben gezet. Deze instelling staat standaard uit. Google zegt verder dat er geen persoonlijk identificeerbare gegevens beschikbaar worden gesteld. Daaronder vallen de locatie van een individu, zijn of haar contacten en zijn of haar bewegingen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Erik R 01 februari 2021 14:04

Best wel handig, 's avonds (21:30) even op google maps kijken waar de avondklokcheckpoints zijn...

JGM vd Zanden 06 april 2020 12:56

".....bij het maken van belangrijke beslissingen.... ". Hallo redactie: In Nederland nemen we beslissingen. Niet maken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.