Beheer

Zakelijke software
apps social media

Google beveelt aan voor zakelijk gebruik: geen Samsung

Google publiceert een lijst met eisen aan smartphones voor zakelijk gebruik, waaraan geen enkele Samsung voldoet.

22 februari 2018

Google publiceert een lijst met eisen aan smartphones voor zakelijk gebruik, waaraan geen enkele Samsung voldoet.

Apple en iOS beheersen de zakelijke markt, niet in de laatste plaats omdat beheer en ontwikkeling voor de vele duizenden Android-apparaten die op de markt zijn zo veel werk is. Google probeert daar nu verandering in te brengen.

Google lanceerde gisteren het Android Enterprise Recommended-programma, waarin het na uitgebreide testen best practices en algemene eisen vastlegt voor apparaten en diensten die met een aanbeveling willen pronken.

Goedgekeurd door Google

Zakelijk gebruik van Android-apparaten is vaak een hoofdpijndossier voor beheer, al was het maar om uit te zoeken welke smartphone of tablet het beste aansluit bij de eisen die vanuit de business gesteld worden. Daarnaast moet natuurlijk de beveiliging op orde zijn, en de software moet doen wat ervan verwacht wordt. App-ontwikkelaars worden op hun beurt ontmoedigd door de vele varianten van Android en onder Android draaiende apparaten, en beperken zich zeker in de startup-fase liever tot het overzichtelijke ecosysteem van Apple. Maar vooral buiten de VS zijn iPhone en iPad niet de eerste keus voor ondernemers die op de portemonnee moeten letten.

Voorwaarden

Om door Google te worden aanbevolen voor zakelijk gebruik moet een apparaat aan een lijst met eisen voldoen. Om te beginnen zijn er specificaties voor de hardware (alleen smartphones die Android 7.0 of later draaien met 64-bit architectuur, en met bijvoorbeeld minstens 2 GB RAM, 32 GB opslag en een 1.4GHz-processor komen in aanmerking) en daarnaast stelt Google een aantal eisen die beheer in een grote organisatie mogelijk maken, zoals managed devices. De tech-gigant geeft fabrikanten die 'enterprise recommended' willen zijn 90 dagen de tijd om beveiligingsupdates door te voeren, wat lang lijkt, en volgens Google nog kan veranderen.

Geen Samsung

Tot nu toe staan er 21 apparaten op de lijst. Uiteraard Googles eigen Pixels, een paar Blackberry's, Huawei's, LG's, Motorola's, Sony's en een Nokia/HMD. Maar geen enkele smartphone van marktleider Samsung, dat zich toch met Knox en beheersoftware al jaren richt op de zakelijke markt. Volgens Google heeft het nauw samengewerkt met Samsung bij het opstellen van de eisen, en worden er later nog meer apparaten aan de lijst toegevoegd. Daar komen dan wellicht ook telefoons van HTC bij, de andere fabrikant met een groot marktaandeel die opvallend ontbreekt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.