Management

Carriere
Google-CEO

Google belooft hardere aanpak ongepast gedrag

Google-CEO biedt excuses aan voor seksuele intimidatie door Google-topmensen en de verkeerde aanpak daarvan door zijn bedrijf.

Google-CEO Sundar Pichai © Google
31 oktober 2018

Google-CEO biedt excuses aan voor seksuele intimidatie door Google-topmensen en de verkeerde aanpak daarvan door zijn bedrijf.

Sundar Pichai, de CEO van Google, reageert in een interne mail aan werknemers op recente onthullingen door The New York Times over seksuele intimidatie en doofpotaffaires. Hij schrijft dat Google-topman Larry Page deze pijnlijke kwestie deze week al heeft aangesneden maar dat herhaald moet worden: "Als zelfs maar één persoon Google ervaart zoals beschreven in het New York Times-artikel dan zijn we niet het bedrijf wat we willen zijn".

De Amerikaanse krant heeft recent onthuld dat drie Google-topmensen met forse afkoopsommen zijn uitgezwaaid, terwijl er geloofwaardige beschuldigingen van sexueel wangedrag waren. Dit betrof ook Andy Rubin, de oorspronkelijke maker van mobiel besturingssysteem Android dat door Google is overgenomen. Topman Rubin is in oktober 2014 vertrokken bij Google, met een bonus van 90 miljoen dollar.

Android-maker

Terwijl Google-grondlegger Larry Page hem toen met lovende woorden uitzwaaide, heerste er stilte over een beschuldiging door een vrouwelijke werknemer aan het adres van Rubin. De Android-maker had een buitenechtelijke relatie met de vrouw en zou haar in 2013 in een hotelkamer hebben gedwongen tot orale sex. Google heeft de zaak toen onderzocht en geconcludeerd dat de beschuldiging geloofwaardig was, schrijft The New York Times op basis van ingewijde bronnen. Vervolgens zou Page bij Rubin diens ontslag hebben geëist.

Rubin was echter niet het enige geval. Naast deze topman waren er nog andere gevallen waarbij machtsmisbruik en ongepast gedrag zijn afgedekt door Google, aldus The New York Times. Voor twee andere executives op hoog niveau heeft het bedrijf ondanks sexueel wangedrag ook miljoenenbonussen meegegeven bij hun vertrek. Via zijn woordvoerder ontkent Rubin nu de onthullingen door de Amerikaanse krant. Het zou een smaadcampagne zijn van zijn ex-vrouw, vanwege de echtscheiding en strijd om voogdijschap.

Stappen gezet

Google-CEO Pichai schrijft in zijn interne mededeling, die is uitgelekt naar Ars Technica, dat hij de woede en teleurstelling van werknemers begrijpt, en dat hij dat zelf ook voelt. Hij verklaart dat hij volledig toegewijd is aan het boeken van vooruitgang op het gebied van sexisme, wangedrag en machtsmisbruik. Pichai noemt het een zaak "die al veel te lang voortbestaat in onze maatschappij, en ja ook hier bij Google". De CEO belooft een veel hardere aanpak, en stelt dat er al vele stappen zijn gezet om dit te realiseren.

"In de afgelopen twee jaar hebben we 48 mensen ontslagen, waaronder 13 senior managers, voor seksuele intimidatie. Geen van die mensen heeft een vertrekregeling gekregen." Pichai verduidelijkt nog dat er ook geen vertrekbonus is verstrekt aan managers die uit eigen beweging zijn opgestapt gedurende een onderzoek naar seksuele intimidatie. Dit zou ook een zeer recente exit bij een zusterbedrijf van Google omvatten, vallend onder moederbedrijf Alphabet. De CEO van Google verzekert werknemers dat de aanpak van dit soort misstanden nog geen gedane klus is, en dat er binnenkort meer hierover meegedeeld zal worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.