Overslaan en naar de inhoud gaan

Google: Android hindert concurrentie niet

Google bestrijdt dat het misbruik maakt van de dominante marktpositie van Android, zijn besturingssysteem voor smartphones en tablets. De Europese Commissie kwam eerder dit jaar met dat verwijt, en onderzoekt nog of zij het technologiebedrijf daarvoor kan beboeten.
Android 7
© Google
Google

Brussel vindt dat Google eerlijke concurrentie in de weg staat, onder meer doordat het smartphonefabrikanten dwingt telefoons te leveren waar zijn eigen apps standaard op zijn geïnstalleerd. De keuzevrijheid van consumenten is daardoor in het geding, liet de commissie in april weten.

In een blog weerspreekt Google donderdag de beschuldigingen. "Android heeft de concurrentie niet geschaad, maar juist bevorderd'', schrijft het bedrijf. Doordat fabrikanten gratis gebruik kunnen maken van Android, hoeven zijn geen eigen besturingssysteem te ontwikkelen. Smartphones zijn daardoor veel goedkoper geworden, aldus Google.

Apple is dé grote concurrent

Google vindt dat de Europese Commissie de markt niet goed begrijpt en er geen rekening mee houdt dat het in Apple een geduchte concurrent heeft. En als één bedrijf zijn klanten eigen apps opdringt, is het wel de iPhone-maker, aldus de onderneming. Als de commissie beperkingen stelt aan de manier waarop Android wordt ontwikkeld, leidt dat volgens Google tot oneerlijke voordelen voor Apple.

Vorige week beet Google ook al van zich af in een andere zaak die de Europese Commissie tegen het bedrijf heeft lopen. Daar draaide het om de zoekmachine waar het technologieconcern groot mee is geworden. Die bevoordeelt volgens Brussel eigen diensten van Google boven die van concurrenten. Ook in dat geval stelde Google dat de commissie onvoldoende kijk heeft op de markt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in