Goedkoop sourcen is niet altijd voordelig

19 juni 2009

“Voor een strategische samenwerking bestaat, vooral in moeilijke tijden, maar één balans, en dat is win-win. Als een kant verlies lijdt, dan verliest de ander ook”, zo hield Gartner-onderzoeker Claudio Da Rold het in Londen voor de ‘European Outsourcing & IT Services Summit 2009’ bijeengestroomde gezelschap van IT- en sourcingsverantwoordelijken voor.

Da Rold waarschuwt opdrachtorganisaties voor het mogelijk financieel onderuitgaan van hun IT-dienstverleners. Veel organisaties die hun IT hebben geoutsourcet grijpen de financiële crisis aan als een goede gelegenheid om prijsafspraken ter discussie te stellen. Maar als dat bestaande financiële problemen bij de dienstverlener vergroot, dan kan voordeliger sourcen uiteindelijk ook voor de opdrachtgevers sterk nadelige gevolgen hebben.

Gartner voorziet dat een aantal IT-dienstverleners de komende tijd in de problemen zal komen en raadt zijn klanten aan om niet alleen aandacht te hebben voor de prijs en de kwaliteit van de geleverde diensten, maar ook scherp te letten op de financiële risco’s die de dienstverleners lopen. Minsten elke zes maanden dient de ‘gezondheid’ van de belangrijkste providers te worden beoordeeld.

Daarbij dient te worden gelet op het ‘investeringsprofiel’ en de voortgang van de ‘industrialisatie’ van de werkprocessen van de dienstverlener. Ook zouden opdrachtorganisaties zich minstens eens per jaar moeten herbezinnen op de afstemming tussen de zakelijke doelen en de sourcingsstrategie.

Bij het beoordelen van de ‘gezondheid’ van hun dienstverleners is het volgens Da Rold onder meer zaak om op te letten of zo’n IT-bedrijf primair op de problemen reageert door in de kosten te snijden of door te flexibiliseren en te industrialiseren.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!