Overslaan en naar de inhoud gaan

Global Foundries stapt in Google's opensource-siliconproject

Global Foundries - de op drie na grootste massaproducent van halfgeleiders - heeft zich verbonden aan een project van Google waarin de opensourcegemeenschap chipontwerpen kan indienen die gratis in hardware worden omgezet.
chip
© Shutterstock
Shutterstock

Google startte het project twee jaar geleden samen met SkyWater Technology en het Efabless productieplatform. De gedachte is dat in de opensourcegemeenschap ideeën voor het ontwerp van chips tot stand kunnen komen die niet zo snel ontstaan binnen de beperkte speelruimte bij commerciële bedrijven. Het idee sloeg aan, want sinds de SDK is uitgebracht - waarmee de chipontwerpen konden worden uitgewerkt en ingediend - zijn al 350 ontwerpen ingebracht waarvan er 240 ook daadwerkelijk zijn gemaakt op het Efabless-platform.

"We kunnen niet genoeg benadrukken wat een mijlpaal deze nieuwe partnerovereenkomst [met Global Foundries, red.] vertegenwoordigt in het foundry ecosysteem", zeggen Johan Euphrosine en Ethan Mahintorabi van Google's Hardware Toolchains Team in een blog.

Ontwerpsoftware op GitHub

De samenwerking met GF uit zich vooral in het uitwisselen van kennis over het ontwerp- en productieproces. Zo hebben Google en Global Foundries (GF) een Process Design Kit uitgebracht voor het 180nm process MCU-platform onder een Apache 2.0 licentie. Deze GF180MCU-PDK is te vinden op GitHub als een alpha release. De markt voor deze 180 nm halfgeleiders maakt een enorme groei door onder meer door toepassingen in de auto- en IoT-markt.

Euphrosine en Mahintorabi zien de PDK als eerste resultaat van deze samenwerking. De ontwerpen die gemaakt worden met de GF180MCU-PDK worden nog steeds in hardware omgezet op het Efabless-platform.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in