Glasvezel via riool trekt veel belangstelling

10 september 2010

Glasvezel via het riool bestaat al langer. In Engeland en Australië wordt al enige tijd van deze mogelijkheid gebruikgemaakt. De aanpak is alleen niet overal een succes geworden. In Parijs, waar deze technologie ook is ingezet, gingen de kabels na verloop van tijd kapot.

Jelcer zegt een betere technologie te hebben ontwikkeld. De glasvezelkabels zijn goed afgeschermd tegen bijvoorbeeld de ingroei van wortels van bomen of schadelijke chemicaliën. Bovendien zijn bij aanleg via het riool de risico’s op schade aanzienlijk kleiner dan bij het nu gepraktiseerde ingraven of door de grond schieten van kabels. Verzakkingen, gaslekken en kapotte elektra kunnen daarvan het gevolg zijn. Jelcer opent slechts putdeksels en vraagt beperkte toegang tot de kruipruimte van het huis. Niet alleen dichtbevolkte gebieden, ook minder dichtbevolkte gebieden komen volgens het bedrijf daarmee binnen bereik.

Directeur Erik Klein Nagelvoort wil tegenover Automatisering Gids nog niet al te veel kwijt over de plannen. Jelcer verwacht pas vanaf het voorjaar van 2011 in Nederland aan de slag te kunnen met de aanleg van glasvezel. In elk geval wordt de mogelijkheid bekeken door de gemeente Boekel.

Jelcer wil niet de directe concurrentie aangaan met rivaal Reggefiber. Het bedrijf is niet van plan kabel aan te leggen in gebieden waar Reggefiber reeds actief is. Daarnaast blijft Jelcer eigenaar van het netwerk. Andere partijen kunnen eventueel mede-eigenaar worden, zoals gemeenten en woningbouwverenigingen. Het bedrijf kijkt ook al voorzichtig naar het buitenland. Vooral in Oost-Europa is de belangstelling groot.

Reggefiber vindt de ontwikkelingen zeker ‘interessant’, maar directeur Wholesale en Business Development Jan Davids wijst op het feit dat het Nederlandse rioolsysteem aanzienlijk kleiner is dan in bijvoorbeeld Parijs. “Dat maakt het voor grootschalige uitrol lang niet altijd even aantrekkelijk, laat staan rendabel.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!