Glasvezel tot de meterkast rukt op in Europa

9 september 2009
Het aansluiten van woningen en bedrijven op glasvezelkabel ondervindt geen vertraging van de economische recessie. Sinds eind 2008 is het aantal aansluitingen in Europa met 18 procent toegenomen tot ruim 2 miljoen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Fibre To The Home (FTTH) Council Europe dat dinsdag op het Broadband World Forum in Parijs is gepresenteerd. Her en der in Europa staan nu minstens 233 projecten op stapel om woningen en bedrijfsgebouwen een directe internetaansluiting met glasvezel te geven. Veel projecten worden ingevoerd op initiatief van de lokale overheid en kleinere internetbedrijven.

Met de penetratie van ‘fiber tot aan de meterkast’ lopen Scandinavië en kleine Europese landen voorop. Zweden voert de ranglijst van landen met het relatief grootste aantal glasvezelaansluitingen aan. Van alle breedbandaansluitingen is in Zweden 10,9 procent gerealiseerd met glasvezel. Daarna volgen Noorwegen (10,2 procent) en Slovenië (8,9 procent).

Nederland staat op de 8e plaats met 174.500 glasvezelaansluitingen, goed voor een aandeel van 2,5 procent (was 2,4 procent) binnen het breedbandsegment. Slowakije neemt de plaats in van Italië, dat sinds de vorige halfjaarlijkse peiling uit de top-10 is weggevallen. Opvallend is dat grote Europese landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd koninkrijk nog steeds ontbreken in de top-10.

De FTTH Council Europe verwacht dat in 2012 glasvezel beschikbaar is voor 13 miljoen Europeanen in 35 landen, meldt de BBC-nieuwsdienst. Voorzitter Karel Helsen voorziet breedbanddiensten via deze aansluitingen met snelheden van 100 megabit per seconde en meer.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.