Glasvezel krijgt een nieuwe impuls

7 mei 2010

“Vroeger kwamen gegevens uit één punt en werden ze verstuurd naar een ander punt. Oudere netten zijn daarom gebouwd als een serie punt-tot-puntverbindingen, waarbij ernaar is gestreefd om het geheel zo goedkoop mogelijk te maken. Dat wilde meestal zeggen dat er dikke glaspijpen in de grond werden gelegd, met voldoende capaciteit voor huidige en toekomstige datastromen. In het starre model van toen is dat heel begrijpelijk, maar tegenwoordig hebben we te maken met een andere aanpak. Gegevens ontstaan op willekeurige plekken en ze moeten naar willekeurige andere plekken worden gestuurd. Een traditioneel glasvezelnetwerk is daar niet echt geschikt voor, met als resultaat dat de beschikbare bandbreedte soms nog niet eens voor de helft wordt gebruikt.”

Bestaande netten hebben meestal een stervorm, met in het midden de centrale plaats waar de gegevens ontstaan en worden verstuurd, en aan de buitenkant de ontvangers. Brady: “Wij volgen een andere aanpak, door alle punten van de ster te verbinden met één glasvezel, die de vorm van een ring heeft. Om signalen naar de juiste plaats op de ring te sturen, maken we gebruik van verschillende kleuren laserlicht. Die worden gemaakt door zogeheten FTL’s, ofwel Fast Tunable Lasers. De kleur daarvan kan worden ingesteld via een elektrisch signaal van buitenaf.” Door met verschillende kleuren te werken, is het mogelijk om zeer snel een verbinding te maken tussen twee punten op de ring. Het zendstation hoeft alleen maar signalen in de kleur van de ontvanger op de glasvezel te zetten en de rest gaat haast vanzelf. Het ontvangstation reageert alleen op signalen in zijn eigen kleur, de rest wordt genegeerd en doorgelaten naar het volgende punt.

Er wordt voor gezorgd dat de ring niet verzadigd raakt door alle aanwezige kleurstromen. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van de natuurlijke demping die signalen ondervinden in een glasvezel. Normaliter wordt die demping opgeheven door het plaatsen van een zogeheten repeater, een versterker die de signalen niet alleen versterkt maar de golfvorm ook weer oppoetst. Bij het systeem van InTune is het juist de bedoeling dat het signaal verzwakt. “Het moet net voldoende zijn om bij het bestemmingspunt nog leesbaar te zijn. Verderop in de ring moet het signaal te zwak zijn om nog gedetecteerd te kunnen worden. Bij het verzenden van de signalen wordt hiermee rekening gehouden en dat zonder menselijke tussenkomst. Alle knooppunten op de ring voeren een kalibratieslag uit, waardoor ze een zodanige instelling kiezen dat de communicatie steeds volgens de gewenste methode verloopt”, aldus Brady.

InTune Networks is nog druk bezig met de laatste loodjes van het ontwikkelingstraject. Het gerede product, dat de naam Exemplar draagt, moet in de tweede helft van dit jaar operationeel worden. Twee jaar geleden is al een bètasysteem gebouwd dat volgens de nieuwe techniek werkt en de resultaten daarvan waren zeer bemoedigend.

De ontwikkeling van Exemplar wordt ondersteund door het Digital Leapfrog Program, een initiatief van de Ierse overheid. Het is diezelfde overheid die als eerste het nieuwe type glasvezelnetwerk in gebruik zal nemen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!