Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Satya Nadella

Github steeds belangrijker in developer-aanbod Microsoft

Nadella: "Github is het thuis voor de ontwikkelaar."

Satya Nadella tijdens Build 2020 © CC0 - AG Connect
19 mei 2020

Nadella: "Github is het thuis voor de ontwikkelaar."

Build is het feestje voor ontwikkelaars op het Microsoft-platform en ook wel daarbuiten. Nu de ontwikkelaarsconferentie zich dit jaar vanwege Covid-19 volledig online afspeelt, heeft Microsoft ervoor gekozen de gebruikelijke aankondigingen van een nieuwe strategie - die vaak meer voor een algemeen publiek bedoeld waren - achterwege te laten. Het evenement concentreert zich de komende dagen echt op de ontwikkelaars.

De acquisitie van ontwikkelaarsplatform GitHub speelt daarin een heel belangrijke rol. "GitHub is het thuis van de developers", stelde Satya Nadella tijdens zijn korte keynote, Inmiddels gebruiken 15 miljoen ontwikkelaars het platform. "Visual Studio is de populairste code editor op het platform", claimt Nadella. Nu in de afgelopen maanden ontwikkelaars nog meer dan anders online moeten samenwerken, is dat duidelijk te zien geweest in de activiteiten op het platform, wat Microsoft gemeten heeft aan het aantal pull requests (wijzigingsvoorstellen), pushes en samenwerkingsoverleggen.

GitHub speelt dan ook een steeds belangrijker rol in de ontwikkeling van de gereedschappen die Microsoft developers biedt. Vrijwel alle tools zijn inmiddels voorzien van een integratie met GitHub zodat werkzaamheden aan een project gelijk kunnen worden verwerkt en gedeeld op het platform.

GitHub als Microsoft-hub

Microsoft doet er dan ook van alles aan om drempels bij het gebruik van GitHub te slechten. Nat Friedman, CEO van GitHub: "Waar tot nog toe het bedrijfsmodel van GitHub op closed source-projecten draaide waarvoor moest worden betaald, is het gebruik van GitHub nu gratis voor iedereen, behalve voor projecten op enterprise-schaal waarbij er tools voor compliance en extra beveiliging nodig zijn. Daar moet je dan voor betalen. Dat betekent dat nu ook startups hun vertrouwelijke innovatieve projecten veel makkelijker op Github kunnen starten."

GitHub heeft sinds een maand ook een mobiele app voor interactie met het platform, die nu al 100.000 gebruikers heeft. Waar Microsoft aanvankelijk dacht dat deze vooral gebruikt zou worden om onderweg niet verstoken te blijven van berichten rond een project, blijkt dat de smartphone-app vooral gebruikt wordt om onderweg pull requests te beoordelen. Zo hoeft het werk aan het project niet stil te staan wanneer de leiding van het project niet achter een pc zit.

Ontwikkelen met thin client

Voor het daadwerkelijk werken aan projecten is ook geen 'dedicated state of the art'- hardware meer nodig die is voorzien van een reeks softwaregereedschappen. Alles kan met een simpele webbrowser vanaf praktisch elk apparaat. Daarvoor introduceerde Microsoft Code Space. Met een druk op de knop wordt er in  de achtergrond op het Azure-cloudplatform een virtual machine gecreëerd, met daarin een container voorzien van een volledige ontwikkelomgeving voor die betreffende repository. Op een apart browsertabblad kan daadwerkelijk de code draaien, zodat zelfs op een oude laptop kan worden gewerkt aan een project.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.