Development

Software-ontwikkeling
Github

Github sluipt het bedrijfsleven binnen

Github is uitgegroeid tot een ­referentie voor hoe je projecten uitvoert, zelfs buiten de IT.

© GitHub
22 juli 2016

Zie hier de paradox. Voor sommigen is GitHub een fenomeen, anderen hebben nog nooit gehoord van het bedrijf – of is het eigenlijk meer een beweging? Die paradox is ontstaan doordat GitHub voor zijn groei nooit marketing nodig heeft gehad. Zelfs nu het platform een enterprisevariant kent, zijn het vooral de ontwikkelaars zelf die hun bazen overtuigen dat ze in zee moeten gaan met GitHub. “Onze verkopers gaan het liefst naar de kantine van bedrijven. Vrijwel het enige dat ze hoeven doen, is stickers neerleggen”, zegt Kakul Srivastava, vicepresident productmanagement bij het bedrijf. “Daarna zie je een virale groei. Een team ziet dat een ander team GitHub gebruikt en wil dat dan ook. Onze groei gaat heel organisch.”

Voor veel ontwikkelaars begint het contact met Github op een zondag. Ze sleutelen voor de lol wat aan een persoonlijk softwareproject of willen bijdragen aan een opensource-initiatief. Zo is GitHub ook ontstaan. De oprichters Tom Preston-Werner, PJ Hyett en Chris Wanstrath zochten een makkelijker manier om samen te werken aan projecten en code te delen. Zij verrijkten daarvoor het Git-versiebeheersysteem dat uit de koker komt van Linus Torvald, ook bedenker en ontwikkelaar van Linux.

Na de site een half jaar voor eigen doeleinden te hebben ingezet, besloten de oprichters in april 2008 ook anderen toegang toe te geven. Daarna ging het snel. Binnen een jaar telde GitHub 46.000 publiek toegankelijke repositories, ofwel databases voor code en documentatie rond open­sourcesoftware. Inmiddels zijn dat er al tientallen miljoenen. Ook grote bedrijven die hun intellectueel eigendom doneren aan de opensource­gemeenschap, doen dat doorgaans via GitHub. Zo stelde Apple eind vorig jaar zijn belangrijke programmeertaal Swift op die manier beschikbaar en gaf Microsoft zijn Chakra JavaScript Engine vrij.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!