Development

Juridische zaken
bezorgd

GitHub helpt opensource-ontwikkelaars zich juridisch te beschermen

Claims maken ontwikkelaars onterecht het leven zuur.

© Shutterstock G Stock Studio
28 juli 2021

Claims maken ontwikkelaars onterecht het leven zuur.

GitHub kondigt aan een samenwerking te beginnen met Stanford University om de ontwikkelaars van open source software beter te beschermen tegen onterechte copyright-claims.

Het probleem dat de twee aanpakken is ontstaan met de invoering van de Digital Millennium Copyright Act (DCMA) in 1998. Deze Amerikaanse wet heeft tot doel de juridische basis onder het auteursrecht aan te passen aan het digitale tijdperk. De wet bevat een sectie - 1201 - die verbiedt opensourcecode te gebruiken om controle op de toegang tot auteursrechtelijk beschermd materiaal te omzeilen.

Sindsdien is er echter een hele industrie opgestaan die deze bepaling inzet om claims te leggen bij bedrijven en individuele ontwikkelaars ook al is er helemaal geen sprake van de schending van auteursrechten. Voor veel ontwikkelaars is het aangaan van de juridische strijd te veel en te kostbaar gedoe en is het makkelijker de gewraakte code dan maar te verwijderen. Dat maakt hun werk er echter niet leuker op. 

Individuele hulp en bewustwording

GitHub kondigt nu aan in een blog samen met de Stanford Law School Juelsgaard Intellectual Property and Innovation Clinic ontwikkelaars hulp te bieden via de nieuw op te richten GitHub Developer Rights Fellowship. GitHub stelt daar 1 miljoen dollar voor beschikbaar.

Deze 'fellows' gaan individuele ondersteuning bieden aan ontwikkelaars die te maken hebben met oneigenlijke claims op basis van de 1202-sectie van de DMCA. Daarnaast gaat de fellows kennis delen met betrekking tot de DMCA en jonge juridische specialisten trainen om een betere juridische infrastructuur rond de opensourcegemeenschap te creëren.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Paul Hogenhuis 28 juli 2021 12:22

Gaan de fellows van Stanford behalve de VS ook de ontwikkelaars, gevestigd in de EU ondersteunen?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.