Development

Wetenschap
Ronald Giphart

Giphart gaat met robot schrijven

 Auteur Ronald Giphart gaat samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen onderzoeken wat een robot samen met een echte schrijver kan betekenen voor de literatuur. 

Ronald Giphart © CC-BY 2.0 Sebastiaan ter Burg
16 juni 2017

 Auteur Ronald Giphart gaat samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen onderzoeken wat een robot samen met een echte schrijver kan betekenen voor de literatuur. 

Het is de bedoeling dat er een verhaal van Giphart en de robot komt, dat gepubliceerd wordt in november, ter gelegenheid van Nederland leest, de jaarlijkse campagne om iedereen aan hetzelfde boek te krijgen en daar gesprekken over te ontlokken.

Een heel boek kan door een robot nog niet geschreven worden, maar al wel een paar alinea's, aldus Folgert Karsdorp van het Meertens Instituut. Hij experimenteert ermee: ,,Het is fascinerend te zien wat voor mooie en spannende zinnen er nu al uit ons experiment rollen. Het experiment roept ook interessante vragen en dilemma’s op zoals: wat is creativiteit en wat is authenticiteit? Wat is de rol van de menselijke auteur en hoe kan kunstmatige intelligentie gebruikt worden als hulpmiddel bij het schrijven?''

Giphart kijkt er ook naar uit: "Nu gaat de robot me helpen. Ik ben de baas, maar hij doet het werk.”

Robots fascineerden auteurs al voor de oorlog

Voor Nederland leest is dit jaar 'Ik, robot' van de Amerikaan Isaac Asimov uitgekozen. De schrijver en biochemicus Isaac Asimov publiceerde tussen 1940 en 1950 negen sciencefictionverhalen die aansluitend werden gebundeld in 'Ik, robot'. Het is een vertelling over een psycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven waarin ze veel met robots heeft gewerkt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.