Getronics laat Burgerzakensysteem Amsterdam aan concurrent

22 augustus 2008
Amsterdam wil volgend najaar aan de slag met een standaardpakket met een minimum aan extra maatwerk. Dat was Getronics te kort dag. Getronics heeft juist eind vorig jaar de ontwikkeling van een nieuwe Burgerzakenapplicatie aangevat.

De eerste modules daarvan wil het in 2009 uitleveren; in 2010 moet de nieuwe applicatie helemaal af zijn. Het zal voorzien in de door Amsterdam gevraagde functionaliteit en faciliteert gemeenten bij hun elektronische dienstverlening, procesinrichting, managementinformatievoorziening en kwaliteitsbeheersing, stelt Getronics. Het bedrijf wil zich volledig hierop concentreren. “Verplichtingen die met een aanbod aan DPG zouden worden aangegaan, kunnen de voortgang van het ingezette traject in gevaar brengen. Getronics PinkRoccade kiest er dan ook voor de ontwikkeling van het nieuwe Burgerzakensysteem ten behoeve van haar huidige klanten door te zetten en niet in te gaan op de aanbesteding van de Dienst Persoonsgegevens,” schrijft Getronics in een toelichting aan zijn gebruikersvereniging.

Met het huidige bevolkingssysteem (Cipers) inschrijven is geen optie. Daarin ontbreken delen van de verlangde functionaliteit, voor onder meer naturalisatie en werken vanuit meerdere locaties. “Het spijt Getronics PinkRoccade dat deze aanbesteding niet een jaar later is gestart aangezien Getronics PinkRoccade dan een complete, passende aanbieding had kunnen doen.”

In een nadere toelichting legt directielid Cees Hamers een verband met de slepende GBA-modernisering. Nog altijd is onduidelijk hoe het daarmee verder moet. Was die helderheid er wel, dan had Getronics in Amsterdam kunnen offreren. Hoe het bedrijf bij zulke onduidelijkheid zelf wel aan een nieuwe Burgerzakensysteem kan werken? Volgens Hamers betreft de onzekerheid het ‘Burgerzaken-kernsysteem’ en belet dat Getronics niet alvast aanvullende modules te ontwikkelen, zoals voor de Burgerlijke Stand. Met het overdoen van het beheer van GBS aan Capgemini en het laten passeren van de vervangingsopdracht is Getronics’ bemoeienis met DPG niet helemaal over. Het onderhoudt nog een gegevensmakelaar. Hamers: “Die hebben we gebouwd opdat Amsterdam een besluit over een nieuw systeem kon nemen zonder gegevensafnemers in problemen te brengen.”

Buiten Getronics leveren Procura en Centric een standaardbevolkingspakket. Daarvan heeft alleen de laatste ingeschreven. Volgens directeur Karim Henkens voldoet Centrics ‘Key2Burgerzaken’ zo goed als geheel aan de eisen en is maar weinig maatwerk nodig. Amsterdams projectleider Cor Visser wil niet bevestigen dat Centric enig inschrijver is. Een besluit over de gunning verwacht hij eind augustus.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!