Overslaan en naar de inhoud gaan

Genoeg handtekeningen voor referendum over 'sleepnetwet'

De groep studenten die een raadgevend referendum over de tapwet willen, heeft zijn doel bereikt. Gisteren werd al duidelijk dat er meer dan de vereiste 300.000 handtekeningen zijn opgehaald. Verwacht wordt dat het referendum op 21 maart 2018 zal worden gehouden, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.
afluisteren

De groep achter het referendum moest minimaal 300.000 handtekeningen hebben verzameld om een referendum aan te kunnen vragen. Dat zal volgende week maandag gebeuren; de handtekeningen worden dan ingediend bij de Kiesraad. Deze controleert vervolgens of er genoeg geldige ondersteuningsverklaringen bij zitten. Tijn de Vos, een van de initiatiefnemers, laat wel weten nog even door te gaan met het verzamelen van handtekeningen. Er zitten altijd wel ongeldige steunbetuigingen bij, is in het verleden gebleken. Gemiddeld gaat dat om 10 procent. Daarom willen de initiatiefnemers nog zeker 30.000 extra handtekeningen binnen halen.

Al in werking

De sleepnetwet, officieel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten genoemd, geeft de inlichtingendiensten AIVD en de MIVD zeer ruime toegang tot de telefoon- en internetgegevens van burgers. De wet is deze zomer aangenomen door de Eerste Kamer en treedt al per 1 januari 2018 in zijn geheel in werking. Delen van de wet zijn echter al sinds 1 september in werking.

Volgens uitgelekte plannen van het regeerakkoord zou een nieuw kabinet overigens af willen van het fenomeen raadgevend referendum. Hoe zich dit precies verhoudt tot het referendum over de sleepwet, kan de woordvoerder van de Kiesraad niet zeggen. "Wij gaan er van uit dat het referendum zonder meer gaat plaatsvinden, als er voldoende geldige verklaringen zijn.''

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in