Loopbaan

Carriere
Genoeg carrièrekansen, zolang je de juiste skills hebt of aanleert

Genoeg carrièrekansen, met de juiste skills

De banen liggen voor het grijpen in de ict, maar dan moet je wel de juiste kennis en kunde bezitten.

8 januari 2018

De banen liggen voor het grijpen in de ict, maar dan moet je wel de juiste kennis en kunde bezitten.

Oude tijden herleven. In de ict liggen de banen weer voor het oprapen. Ben je niet te oud en heb je de juiste skills? Dan zit je gebakken. Maar ben je boven de vijftig of zit nog op de basisschool? Dat wordt bijscholen.

Laten we met het goede nieuws beginnen. Voor veel ict’ers zijn de kansen op de arbeidsmarkt uitstekend. Er is volop werk voor mensen met kennis van en affiniteit met nieuwe technologie. Vooral pas-afgestudeerden hebben ruime keuze aan banen in de ict. Veel van hen bezitten de skills en mentaliteit die organisaties zoeken: flexibel, meedenkend, communicatief en digitaal bedreven.

Arbeidsmarkt

Vrijwel alle hbo- of universitair geschoolde informatici tussen de 25 en 35 jaar vinden een baan in loondienst of als zelfstandige. Ze kunnen er veel mee verdienen. Een afgeronde studie Informatica levert gemiddeld een startsalaris van ruim 2400 euro bruto per maand op. Bovendien hebben bijna negen van de tien informatici al kort na het afstuderen een betaalde functie.

Het slechte nieuws is dat laagopgeleiden, het middensegment en 55-plussers moeilijker aan de bak komen in de ict. Hun competenties en manier van werken komen lang niet altijd overeen met de veranderende organisatie. Hun baan staat bovendien op de tocht door verregaande automatisering en robotisering. Gelukkig is het door bijscholing mogelijk om aansluiting met de arbeidsmarkt te houden. Dit vergt wel toewijding van de ict’er en van de werkgever.

Opleidingen

Er is veel vraag naar goede ict’ers en dus schieten de ict-opleidingen de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Hoewel de meeste mensen het belang van de opleidingen inzien, is niet iedereen te spreken over de kwaliteit ervan. Zo vinden veel pas-afgestudeerden van de brede opleiding HBO-ICT dat ze na afronding minder goed zijn voorbereid op werk dan studenten van andere ict-opleidingen. En dit ondanks de steeds intensievere samenwerking tussen opleiders en bedrijfsleven.

Daarnaast kampen de academische ict-studies met dramatisch hoge uitval. Bijna drie op de tien studenten haakt af voor het tweede jaar. Dat is meer dan notoire sneuvelstudies als rechtsgeleerdheid en bedrijfskunde. Nederland zit dan ook niet in de top als het gaat om goede universitaire ict-studies.

Bijscholing

Ook na de studie is het zaak om bij te blijven op ict-gebied. Driekwart van de ict professionals in loondienst volgt dan ook minimaal eens per jaar een training of cursus. Onder zelfstandige ict’ers ligt dit aandeel iets lager. De opleidingsmogelijkheid is voor velen belangrijk voor de tevredenheid in hun werk. Ondanks de ambities en mogelijkheden schiet de bijscholing er regelmatig bij in. Meestal hebben ict’ers te weinig tijd voor opleiding. Zowel professionals in loondienst als zzp’ers maken lange werkdagen en zitten vaak niet te wachten op een cursus in de avonduren of in het weekend.

Soft skills

Maar er is meer dan ontwikkeling op technisch vlak. Meer dan ooit spelen soft skills een belangrijke rol in het werk van ict’ers. Ze moeten niet alleen technische kennis hebben, maar ook bovengemiddelde communicatieve vaardigheid, aanpassingsvermogen en creativiteit. Deze competenties leren ze meestal niet op de ict-opleiding. Er zijn talloze trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, waaronder de soft skills. Maar die worden door ict’ers nauwelijks gevolgd. Zelfs onder zzp’ers blijkt er weinig animo te zijn voor dergelijke soft skill-trainingen.

5 carrièrestrategieën

De technologische ontwikkelingen zijn voor ict-professionals nauwelijks bij te benen. Bovendien wordt steeds meer werk overgenomen door algoritmes en machines. Maar er ontstaan door robotisering ook nieuwe techbanen. AG Connect geeft vijf tips om je ict-carrière nieuw leven in te blazen.

  1. Pas je legacy skills toe op nieuwe technologie. Als je een nieuwe techniek wilt leren, is het slim om te kijken in het verlengde van je huidige expertise.
  2. Leer programmeren. Java, .NET, PHP, C, Python en Ruby on Rails zijn populaire programmeertalen. Er bestaan diverse bootcamps, opleidingen en zelfstudiemogelijkheden, hoewel niet iedereen is overtuigd van dergelijke stoomcursussen.
  3. Weet wanneer het tijd is om te gaan. Als je vastzit in een sleur, is het tijd om een stap te maken. Je kunt beter vroegtijdig van job veranderen dan ergens te lang blijven zitten.
  4. Vergeet die certificaten niet! Om je meerwaarde aan te tonen is het slim om een certificeringstraject te doen na afronding van een training of opleiding.
  5. Wees niet bang om fouten te maken. Het kan zijn dat je op een verkeerd paard wedt, maar als je daarvan leert is dat alleen maar goed. Zolang je kritisch blijft, doordacht handelt en je kansen spreidt.

Jong geleerd,...

Je kunt niet jong genoeg zijn om affiniteit met technologie en programmeren te ontwikkelen. Daarom zijn er de laatste jaren veel initiatieven om kinderen te interesseren in ict. Dat begint al op de basisschool. Steeds meer scholen bieden lesprogramma’s gericht op digitale vaardigheden. In de toekomst zou dit het tekort aan ict’ers moeten oplossen.

Maar er is nog een behoorlijke verbeterslag te maken. Zo heeft de helft van de basisscholen nauwelijks aandacht voor digitale geletterdheid. Vaak heeft dit te maken met andere prioriteiten, het ontbreken van de juiste infrastructuur en het ontbreken van vaardigheden bij de leerkrachten. Er zijn initiatieven die hierbij helpen, bijvoorbeeld door de inzet van gastdocenten, training van leraren en aanbod van lesprogramma’s.

De meest progressie wordt misschien wel geboekt buiten de scholen om. Met programmeerkampen en codeweken proberen organisaties en bedrijven jeugdigen te porren voor nieuwe technologie. Bij de meeste evenementen leren kinderen de logica achter belangrijke programmeertalen en internetprotocollen zoals HTML en CSS. Kinderen wordt geleerd hoe ze online veilig informatie opzoeken en hoe ze flexibel leren functioneren in de digitale wereld.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.