Innovatie & Strategie

Governance
5G

Gemeenten vrezen de regie over 5G-zendmasten te verliezen

Onzekerheid over kosten en verstoring straatbeeld 

© Huawei
4 juni 2020

Onzekerheid over kosten en verstoring straatbeeld 

Binnenkort worden de eerste 5G frequenties geveild. Gemeenten vrezen bij de invoering de regie kwijt te raken. Ze zijn bang met de kosten te worden opgezadeld en voorzien een verstoring van het straatbeeld, meldt EenVandaag.

Gemeenten staan over het algemeen positief ten opzichte van de kansen die het suppersnelle internet door 5G biedt. Maar tegelijkertijd zien ze een aantal beren op de weg. ‘Wij moeten de regie terugpakken. Het hele antennebeleid stelt overheden verplicht om mee te werken. Het gaat er nu om goede afspraken te maken,’ zegt Franc Weerwind, burgemeester van Almere en voorzitter van de VNG-commissie Dienstverlening en Informatiebeleid tegen EenVandaag.

Onvoldoende steun

Volgens Weerwind vinden gemeenten dat ze bij de invoering van het 5G netwerk onvoldoende steun krijgen van het rijk. Hoe groot is de invloed van gemeenten bij het bepalen waar de nieuwe masten komen te staan? Wie draait er op voor de kosten om de masten op stadsmeubilair te plaatsen? Hoe kun je mensen geruststellen die geloven dat het 5G netwerk invloed heeft op hun gezondheid? Die vragen zijn volgens de Almeerse burgemeester vooralsnog niet beantwoord.

Small cells

Ook Ger Baron, innovatiedirecteur bij de Gemeente Amsterdam, spreekt zich tegenover EenVandaag kritisch uit over de invloed van gemeenten op de plaatsing van masten. ‘Met steeds meer inwoners in onze gemeente is er een groeiende behoefte aan communicatie en antennes’,  zegt hij. Maar volgens Baron beginnen de problemen pas echt na de tweede veiling, wanneer de 3,5GHz frequentie wordt geveild. ‘Voor de frequenties van de eerste veiling zijn maar 10 procent nieuwe masten nodig voor het hele land.' Pas bij de tweede veiling, als de hogere frequenties aan bod komen, moeten er veel masten bij worden geplaatst. ‘Vanaf 2022 moeten er duizenden small cells bij. Dat zijn kleine masten die dicht op elkaar moeten staan.’

Bezwaar

Volgens de nieuwe Telecomwet moeten overheden kleine antennes op openbare gebouwen en straatmeubilair toestaan en mogen ze daar alleen bezwaar tegen maken als ze een goede reden hebben. Gemeenten zijn momenteel met staatssecretaris Mona Keijzer in gesprek over de mate van regie op de inrichting van 5G-apparatuur.

Veiling 29 juni

Het Agentschap Telecom organiseert op 29 juni de veiling voor diverse frequenties voor mobiele communicatie. Daaronder valt ook de 700 MHz-frequentie, één van de frequenties die door de Europese Unie is aangewezen voor 5G binnen Europa. Providers mogen maximaal 40 procent van een beschikbare frequentie in handen krijgen.

Er worden die dag drie frequenties geveild: 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz. Deze frequenties moeten volgens het Agentschap ruimte beschikbaar maken om aan de groeiende datavraag te voldoen. Ook wordt er een "solide basis gelegd voor toekomstige digitale innovaties op het gebied van zorg, landbouw en mobiliteit."

Minimaal drie aanbieders

Het Agentschap wil minimaal drie aanbieders van snelle mobiele communicatie. Daartoe is de regel opgesteld dat deelnemende marktpartijen over maximaal 40 procent van het totaal aantal beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daaronder vallen dus ook frequenties voor 4G en 3G. Wie er precies mee gaan doen aan de veiligen, heeft het Agentschap Telecom nog niet openbaar gemaakt. De partijen zijn echter zelf wel op de hoogte gesteld.

 Bron: Binnenlands Bestuur

 

Lees meer over
4
Reacties
Bop 29 juni 2020 14:28

Waarom zouden we dit willen?
- Er moeten BELACHELIJK veel antennes geplaatst worden door het beperkte bereik ervan. Duur en lelijk, en ja zelf ik wordt een beetje zenuwachtig over mogelijke risiko's.
- Dat zal in landelijke gebieden dus niet gaan gebeuren.
- Ik zit er niet op te wachten. Voor mijn telefoon had ik al genoeg aan 3G, de rest doe ik met een kabelverbinding.

Arjan Vink 06 juni 2020 11:23

Blijkbaar 's avonds geschreven met het bord op schoot gezien het suppersnel [sic] internet?

M. Commandeur 05 juni 2020 00:11

Niet alles wat technisch kan is vooruitgang!
Dat is iets wat steeds duidelijker wordt.
Ooit nagedacht over wie uiteindelijk de kosten gaat betalen: de gewone man via verhoging van allerlei tarieven en belastingen of Het Grote Geld?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.