Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten volgen Rijksoverheid met strengere eisen voor Microsoft

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft voor Nederlandse gemeenten nieuwe contractvoorwaarden onderhandeld met Amerikaanse techreus Microsoft. De nieuwe voorwaarden bestaan onder meer uit het voldoen aan de AVG wat betreft opslag van gegevens. Het Rijk maakte eerder al aanvullende afspraken hierover met Microsoft.
Microsoft

VNG Realisatie voerde de afgelopen maanden gesprekken met Microsoft om onlangs gewijzigde Rijksvoorwaarden ook voor gemeenten te laten gelden. De veranderingen in de contractvoorwaarden zijn bijvoorbeeld aanvullende waarborgen en transparantie op de verwerking van gegevens van klanten en persoonsgegevens die Microsoft heeft.

De afspraken zijn volgens VNG Realisatie zowel juridisch als commercieel gunstig voor de gemeenten. Gemeenten die niet zijn aangesloten via GT Microsoft, kunnen zelf contact opnemen met Microsoft om alsnog onder de voorwaarden van GT Microsoft producten en diensten af te nemen.

Transparantie

Microsoft besloot zijn zakelijke klanten eind 2019 meer transparantie en privacy rondom het gebruik van data te bieden. Dat deed de techreus na druk van het Nederlandse ministerie van Justitie. Het bedrijf stelde tegenover het Financieele Dagblad transparanter te worden over het gebruik van data en meer privacy te gaan bieden.   

"We beantwoorden hiermee de zorgen die onder klanten leven. Hiermee geven we hen meer duidelijkheid over onze verantwoordelijkheid ten aanzien van hun data", meldde Microsoft destijds aan de krant.

Data verzamelen

Het ministerie van Justitie is al enkele jaren een klant van Microsoft. Een jaar geleden stelde Justitie in een rapport dat het bedrijf via onder meer Office gedragsgegevens van 300.000 overheidswerkplekken verzamelt. Het ging onder meer om werkplekken bij ministeries, de politie en de rechtspraak.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in