Beheer

Security

'Gemeenten overtreden privacywet'

10 mei 2016
Ondanks kritiek vanuit de Tweede Kamer op de matige beveiliging van gemeentelijke websites beschikken 27 gemeenten niet over een beveiligde internetverbinding. 10 gemeenten overtraden de privacywet; zij vroegen burgerservicenummers op over een onbeveiligde verbinding.

Dat meldt RTL Nieuws dinsdag na eigen onderzoek.

Zo verwerkten Wassenaar, Bloemendaal en Culemborg het burgerservicenummer (BSN) van inwoners maandenlang zonder beveiligde verbinding. Volgens de Nederlandse privacywet is het gebruik van een https-verbinding verplicht als er een 'bijzonder persoonsgegeven' zoals het bsn verwerkt wordt. Gebeurt dit niet, dan bestaat de kans dat de gegevens door kwaadwillenden onderschept worden. Of dit ook gebeurd is, is niet bekend.

"We betreuren dat het beveiligingsprobleem niet eerder is verholpen", zegt een woordvoerder van Bloemendaal tegen RTL. "We hebben hier geen goede reden voor, want het mag gewoon niet gebeuren." Van de 10 gemeenten hebben de 3 hierboven genoemde gemeenten nu wel een https-verbinding. Hoe dat met die andere 7 zit, is niet bekend.

 


Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.