Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten hopen op bevoegdheid om online-opruiing aan te pakken

Er komt een onderzoek naar de haalbaarheid van een voorziening waar burgemeesters terecht kunnen voor het verwijderen van opruiende berichten op internet. De discussie over deze bevoegdheid in samenspraak met politie en OM is ingewikkelder dan vooraf werd ingeschat.
minister van Justitie en Veiligheid
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Justitie-minister Yeşilgöz-Zegerius zegt in het commissiedebat van de vaste commissie voor Digitale Zaken over online veiligheid en cybersecurity de behoefte hieraan te begrijpen. Ze voegt daar echter aan toe dat het onderwerp voorlopig ingewikkelder is dan ze vooraf had ingeschat.

De VVD wilde weten of er mogelijkheden zijn voor burgemeesters om preventief op te treden bij situaties waarin er sprake is van online ophitsing om ‘rellen en andere ellende’ te veroorzaken. “De regels die er in de openbare ruimte zijn, gelden wat mij betreft ook online”, aldus Yeşilgöz-Zegerius.

Het lokale bestuur moet ook online kunnen ingrijpen wanneer dit nodig is, vindt de VVD. Een voorbeeld van zo’n situatie is het oproepen tot grafschennis bij een begraafplaats in Bodegraven. “Dan wil je acteren, maar dat is lastig voor burgemeesters”, aldus de minister die aangeeft dat het onderwerp op de agenda staat en dat er snel duidelijkheid moet volgen. “Maar er is ook een rol voor de politie en het OM. Het onderwerp is daardoor ingewikkelder dan ik aanvankelijk had gedacht.”

Haalbaarheid

Er wordt momenteel onderzocht of er een voorziening haalbaar is waar burgemeesters zich kunnen melden als ze online-content willen (laten) verwijderen. Uit de resultaten van het onderzoek moet duidelijk worden wat de mogelijkheden zijn. De minister vertelde in het debat de urgentie te begrijpen, maar nog geen zekerheid te kunnen geven over de uitkomst. In het najaar geeft Yeşilgöz-Zegerius een stand van zaken waarin een antwoord de uitkomst van het onderzoek wordt gedeeld, of een nieuwe stand van zaken wordt gegeven.

In februari meldde de minister nog dat er een handreiking voor gemeenten komt met een juridisch kader rond online-monitoring. Die belofte was in antwoord op Kamervragen van D66 over het opleggen van een online gebiedsverbod door de Utrechtse burgemeester Dijksma aan een 17-jarige jongen uit Zeist.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in