Innovatie & Strategie

Cloud
cloud

Gemeenten gaan steeds meer voor SaaS

Ruim een derde, en groeiverwachting naar bijna twee derde.

6 oktober 2021

Ruim een derde, en groeiverwachting naar bijna twee derde.

Steeds meer software wordt door gemeenten als dienst ingekocht. Maar liefst 35 procent, blijkt uit de jaarlijkse ict-benchmark van M&I/Partners. Het adviesbureau verwacht dat dat percentage binnen een paar jaar naar 60 procent zal stijgen. "De verwachte personele impact die wordt toegeschreven aan outsourcing is nog nauwelijks te zien in de benchmarkcijfers."

Door infrastructuur in te kopen als beheerde dienst ontzorgen gemeenten zich, maar het zorgt vaak voor hogere kosten, want markpartijen willen winst maken en rekenen risico en btw door. De verwachting is ook dat er een verschuiving van beheerfuncties komt (mensen die de eigen ict beheren) naar regiefuncties (mensen die regie hebben over ingekochte ict). Het adviesbureau ziet die die verschuiving nauwelijks terug in de cijfers, maar verwacht dat dat in de komende vijf jaar wel gaat gebeuren.

Stijgende ICT-kosten per inwoner

De gemiddelde ICT-kosten per inwoner stegen in 2020 van 86 euro naar 93 euro, blijkt verder uit de benchmark van M&I/Partners. De softwarekosten en ICT-personeelkosten volgen de trend en stijgen licht met 1 en 2 euro per inwoner, respectievelijk. De infrastructuurkosten stijgen echter tegen de trend in met 4 euro per inwoner. Dat komt voornamelijk door investeringen in kwaliteit en continuïteit.

M&I/Partners schat dat in 2020 zo’n 3 euro per inwoner aan extra kosten zijn gemaakt om de versnelling onder druk van de coronacrisis te faciliteren. Laptops en tablets werden aangeschaft, de kosten voor mobiel bellen stegen en in veel gevallen zijn er extra kosten bijgekomen door de opslagcapaciteit van het datacenter te verhogen. De verwachting is dat de extra kosten de komende jaren nog blijven.

Redundante datacenters

De opslagcapaciteit, het onderdeel dat het grootste aandeel had in de stijging van infrastructuurkosten, verdubbelde: van gemiddeld 3 euro per inwoner in 2019 naar 6 euro in 2020. Een verklaring hiervoor is dat veel gemeenten de datacenters redundant (dubbel) zijn gaan uitvoeren, wat extra kosten met zich meebrengt. Sommige gemeenten nemen dit ook als dienst af.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Binnenlands Bestuur.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Rody Klop 07 oktober 2021 12:00

Hmmm waar is de tijd gebleven dat automatisering kosten bespaard ?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.